Úspěchy v mezinárodních soutěžích zvyšují věhlas Brna

Brno, 3. července 2014 – Brno se pravidelně zúčastňuje soutěží, v nichž se v různých oblastech a parametrech srovnává s dalšími významnými evropskými městy a metropolemi. Pomáhá to jeho zviditelnění na mezinárodní scéně. A díky tomu se o ně zajímají zahraniční investoři, kteří sem mohou přinést nové pracovní příležitosti.

brno petrov

Brno se loni na podzim přihlásilo do soutěže European Cities and Regions of the Future 2014/2015 pořádané vydavatelstvím The Financial Times. Přihlášku zpracovala Kancelář strategie města Magistrátu města Brna, součástí hodnocení byly i nezávislé socioekonomické analýzy měst a regionů, které zpracoval přímo zadavatel soutěže. Výsledky byly zveřejněny v březnovém vydání časopisu Foreign Direct Investment (fDi Magazine), který je součástí vydavatelského domu The Financial Times. Vítězným městům a regionům byly certifikáty s oceněními následně předány na veletrhu investičních příležitostí MIPIM 2014 v Cannes. Brno se umístilo v nejlepší desítce hned ve čtyřech kategoriích. Za prvé to byla východoevropská města obecně, v této kategorii se za Brnem umístila i Praha a Bratislava. Za druhé mezi východoevropskými městy porota ocenila brněnskou strategii přílivu zahraničních investic, za jihomoravskou metropolí zůstal v tomto parametru např. Krakov.

brno oceneniBrno se také stalo jedním z evropských měst střední velikosti přátelských k podnikání hned za Curychem, Coventry a Antverpami, v této kategorii předstihlo např. Edinburgh. A mezi evropskými městy střední velikosti byla kladně hodnocena i efektivnost nákladů, za námi je Ostrava či Gdaňsk. 

Prestižní fDi Magazine je zaměřen na přímé zahraniční investice, má celosvětové pokrytí, sleduje změny na globální investiční mapě a má téměř 15 tisíc firemních čtenářů zejména z Evropy a Severní Ameriky. Jeho cílovou skupinou jsou investoři, developeři, banky, univerzity a další instituce.

Co ocenění jižní Moravě přinese? Zvyšuje důvěryhodnost Brna pro zahraniční investory a umožní srovnání různých oblastí činnosti města s mezinárodní konkurencí. Je potěšitelné, že se Brno prosadilo ve více kategoriích, nejde tedy o jednorázový úspěch, ale dlouhodobý pozitivní vývoj.

Bezpečná lokalita ve finále

Kromě zařazení mezi evropská „města budoucnosti" se Brno prosadilo i v dalším klání. Začátkem roku se přihlásilo do mezinárodní soutěže Mayors Challenge, která je zaměřena na hledání inovativních projektů řešících zásadní problémy metropolí. Inicioval ji a financuje bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg, respektive jím založená nadace. Úvodní ročník se konal v USA, letošní je určen pro evropská města nad 100 tisíc obyvatel.

Do soutěže byl vyslán projekt Městské policie Brno s názvem Bezpečná lokalita – bezpečné bydlení. Inovativním prvkem projektu je propojení oblasti bydlení s formováním společnosti pomocí aktivizace a vzdělávání obyvatel. A v dubnu odborná porota díky němu vybrala Brno mezi 21 finalistů ze 155 uchazečů – město se tak utká o vavříny s Londýnem, Varšavou, Barcelonou, Madridem, Stockholmem a dalšími. Vyhlášení vítězů je v plánu na říjen letošního roku. Nejlepší projekt obdrží pět milionů eur (asi 140 milionů korun), další čtyři nejúspěšnější po jednom milionu eur (zhruba 28 milionů korun).

Marie Zezůlková
Kancelář strategie města MMB

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...