Představujeme městské části - Žabovřesky

Brno, 16. července 2013 - První zmínky o Žabovřeskách pocházejí z roku 1156. Ty vznikly sloučením tří samostatných obcí Žabovřesk, Manic a Vinohrádek. V roce 1919 se Žabovřesky staly součástí Brna. Dnešní Žabovřesky jsou domovem pro 20 000 obyvatel a bezesporu patří k nejkrásnějším městským částem Brna.

MC Zabovresky-Kounicovy koleje250

V jejich horní části se rozprostírá Wilsonův les, jehož rozsáhlá revitalizace byla dokončena v květnu loňského roku. Kromě bývalé sjezdovky je dnes tento unikátní lesopark zcela pokryt souvislým lesním porostem a je zde osm dětských hřišť a hřiště pro seniory.

Horní části Žabovřesk dominuje komplex studentského domu Kounicovy koleje. Za II. světové války sloužily jako věznice a popraviště brněnského gestapa. Dnes jsou významným pietním místem. Na druhé straně Žabovřesk je také rozsáhlé sídliště, Pod Palackého vrchem se rozprostírá další vilová čtvrť vybudovaná převážně v 70. letech. Jádro Žabovřesk se rozprostírá podél ulic Horova a Minská a je tvořeno převážně městskými domy. V horní části ulice Minské se nachází kino Lucerna, které je nejstarším zařízením svého druhu v Brně. Po provedené digitalizaci kino nabízí dokonalý obraz v 2D i v 3D a nejmodernější zvukotechniku Dolby Digital a Dolby Surround.

Žabovřesky se také mohou pochlubit mnoha v odborném světě vysoce ceněnými stavbami. Především je to vlastní vila architekta Dušana Jurkoviče, která nechybí v žádném přehledu české architektury. Od dubna 2011 je také po komplexní rekonstrukci vila zpřístupněna veřejnosti nejen k prohlídce, nýbrž i pro pořádání svatebních obřadů. Významným funkcionalistickým dílem je i obytný komplex Nový dům, který byl vystavěn v roce 1928 dle návrhu předních představitelů funkcionalismu a konstruktivismu. Jde o kolonii šestnácti rodinných domků vyznačujících se stylovou jednolitostí. Dalším z vrcholných dokladů funkcionalistické architektury je vlastní vila Bohuslava Fuchse na Hvězdárenské ulici a také Dětský domov Dagmar na Zeleného ulici, který byl vybudován v roce 1928 z iniciativy brněnského spisovatele Rudolfa Těsnohlídka. Poblíž historického jádra Žabovřesk, kaple sv. Václava na Burianově náměstí, se nachází budova radnice městské části, který tvoří soustava budov architektonicky řešených do jednoho celku.

MC Zabovresky-Salesiansky kostel Panny Marie Pomocnice krestanuSalesiánský kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů

V novodobé historii Žabovřesk vzniklo několik obecně prospěšných staveb. Na ulici Vychodilově byl zbudován Domov pro seniory a dalším centrem seniorů je budova Pečovatelské služby na Horově ulici, která vznikla přestavbou původní takzvané „dolní" školy.

V roce 1994 byl v sídlištní části postaven a vysvěcen salesiánský kostel. Zářivě bílá budova kostela Panny Marie Pomocnice křesťanů dnes tvoří jednu z dominant Žabovřesk.

Také sport má v městské části Brno-Žabovřesky silné zastoupení, vycházející především ze sokolské tradice. Dnes je TJ Sokol Žabovřesky moderní tělocvičnou jednotou nabízející na hřišti Pod lesem zázemí pro fotbal, atletiku, tenis a další sportovní vyžití. Jedním z nejstarších sportovních oddílů u nás je kopaná, reprezentovaná dnes především FC Svratka Brno. Mimořádně úspěšným sportovním týmem, na který je naše městská část právem hrdá, je prvoligové basketbalové družstvo IMOS BRNO, které skvělým způsobem reprezentuje celou naši republiku. Hráčky BC IMOS Brno trénují v moderní sportovní hale pod Wilsonovým lesem. V lokalitě Žabovřeských luk se nachází i mobilní ledová plocha, využívaná školami, zájmovými kolektivy i jednotlivci.

Centrem kultury v Žabovřeskách je Kulturní dům Rubín na Makovského náměstí. Disponuje sálem pro 400 osob, je zde salónek, tělocvična se zrcadlovým sálem a bistro a nachází se tu i obřadní síň pro uzavírání sňatků, vítání novorozených občánků i jubilejní svatby. V blízkosti Rubínu se nachází i Dům spolkových aktivit Rubínek, který nabízí zázemí žabovřeským občanům pro jejich setkávání. Dům spolkových aktivit Rubínek disponuje menším sálem pro asi 100 osob, tanečním sálem a dvěma salónky.

V srpnu 2012 byla slavnostně uvedena do provozu významná dopravní stavba Tunely Dobrovského jako součást velkého městského okruhu. Toto dílo výrazně napomohlo zklidnění dopravy v naší městské části. Naše virtuální procházka Žabovřeskami tím končí. Je mi ctí, že se mohu z pozice funkce starosty podílet na veřejném, kulturním i společenském životě této jedinečné městské části.

Zabovresky-starosta

Ing. Pavel Tyralík,
starosta MČ Žabovřesky

 

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...