U ZOO konečně zaparkujeme

Brno, 22. dubna 2013 - Brněnskou zoologickou zahradu ročně navštíví kolem čtvrt miliónu turistů a její dopravní dostupnost je velmi dobrá jak prostředky městské hromadné dopravy, tak i individuální automobilovou dopravou. Velkým problémem zoologické zahrady je však zcela nevyhovující stav parkovacích prostor. V současnosti totiž ZOO Brno disponuje parkovištěm, které svou kapacitou sedmnácti osobních vozů a žádného autobusu již dávno nesplňuje nároky tak velké organizace. V sezóně návštěvníci marně hledají místa v bočních ulicích a kvůli tomu nezřídka svou návštěvu zoologické zahrady vzdají.

zoo 20112 017

Vzhledem k tomu, že město Brno v posledních letech investovalo v ZOO nemalé prostředky a má velký zájem na tom, aby jeho zoologická zahrada byla atraktivním turistickým cílem, který splňuje nároky moderního návštěvníka, rozhodlo se podpořit projekt výstavby nového parkoviště. Díky tomuto přístupu a díky investici zhruba 50 miliónů korun může na jižním okraji Kníniček vzniknout nový vstupní prostor do ZOO s parkovištěm pro 69 osobních aut a pro 3 autobusy, zastávka pro příležitostný nástup a výstup pasažérů a nová vstupní budova. V polovině letošního roku bude vypsáno výběrové řízení na zhotovitele stavby a stavba samotná by mohla být zahájena na konci roku 2013.

zoo 2

Hlavní přístupovou komunikací bude i nadále spojka Bystrc–Kníničky, která bude sloužit také pro původní vstup na jižní straně areálu ZOO a navíc bude využívána pro linky městských autobusů, jejichž stanice je v Kníničkách. Dostupnost zahrady ze stávající tramvajové linky zůstane i v budoucnosti zachována z původního vstupního areálu. Vzhledem k tomu, že stávající vstup nemůže ani v budoucnu poskytnout dostatečný počet parkovacích míst, musí být tyto kapacity realizovány v rámci nového vstupu na katastru obce Kníničky. Celá plocha parkovacích stání v Kníničkách je umístěna na pozemcích města v části bývalého areálu VUT. Nový vstupní objekt bude s ohledem na velkou svažitost terénu třípodlažní a bude mít lichoběžníkový tvar o stranách 32 a 20 metrů a šířce 11 metrů.

ZOO Brno

V objektu budou v suterénu situovány technické a skladové prostory, v 1. podzemním podlaží pak prostory restaurace a kuchyně s technickým, skladovým a sociálním zázemím, v nadzemním podlaží budou pokladny, informační prostory, sociální zařízení a krytá terasa. Plocha kolem nové vstupní budovy bude sloužit jako přirozená rozptylová plocha pro návštěvníky ZOO a místo pro nástup do areálového zoo-vláčku. Architektonické řešení objektu navozuje atmosféru „lesní chaty" a v maximální míře budou použity přírodní materiály. Celý areál parkoviště bude mít veřejné osvětlení, při vjezdu budou instalovány závory a bude chráněn kamerovým systémem. Nové parkoviště tak zvýší kvalitu zákaznického servisu pro návštěvníky z celé České republiky i ze zahraničí.

Monika Brindzáková, ZOO Brno

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Komentáře 

 
+1 #2 mikrob 2013-04-24 09:44
nákres je opravdu velmi vypovídající, nedovedu si představit kde ten nový vstup vlastně bude. Proč tam, pro orientaci, není zakreslen stávající vstup? A navíc se naprosto ztotožňuji s příspěvkem od Standy.
 
 
+5 #1 Standa 2013-04-23 14:33
Paní Brindzáková si patrně v názvu článku dělá z návštěvníků ZOO legraci, prý "U ZOO konečně zaparkujeme" to snad nemyslíte vážně? Co je to za koncepční řešení? Můžete mi říct, proč se vynakládají finance na něco takového? Co bude proboha řešit parkoviště pro 69 osobních aut a 3 autobusy??? Ale hlavně že se postaví SLAVOBRÁNA - nový třípodlažní vstupní objekt, už se proboha v té brněnské ZOO proberte a zajeďte se podívat třeba do Jihlavy jak má vypadat taková moderní ZOO a to nejenom parkoviště, celková atraktivnost pro návštěvníky se s tou ubou brněnskou ZOO nedá ani přirovnat. A jen tak pro ilustraci, v Jihlavské ZOO mají opravdu hodně velké parkoviště pro cca 250 aut + další místa pro autobusy, ale i přes to se tam v létě těžko hledá místo na zaparkování...
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...