Brno se představí v New Yorku

Brno/New York, 31. července 2012 - V České národní budově (Bohemia National Hall) na Manhattanu se bude od 1. do 2. října 2012 prezentovat město Brno. Úvodní den, pondělí 1. října, připomene výjimečný kulturní a architektonický genius loci města Brna, proto bude patřit vile Tugendhat, otevřené pro veřejnost po náročné restauraci letos na jaře.

BNH_NewYork250

Vedle odborného semináře o vile zde bude instalována výstava věnovaná nejen této unikátní funkcionalistické památce zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, ale i celému brněnskému funkcionalismu v širším kontextu.

Vernisáž bude spojena se společenským večerem. Cílem druhého dne – úterý 2. října – je představit především podnikatelský a vědecko-výzkumný potenciál jihomoravské metropole. Město má v úmyslu v New Yorku posílit stávající vazby s americkými obchodními partnery a navázat další kontakty s případnými novými investory. Jádrem celého dne je odborná konference Brno – město znalostní ekonomiky a perspektivních oborů s vysokou přidanou hodnotou.

Prezentace města Brna se uskuteční pod záštitou ministra zahraničních věcí ČR a velvyslance USA v ČR a ve spolupráci s generálním konzulátem ČR v New Yorku, Americkou obchodní komorou v České republice a Českým centrem New York. Na akci se spolu s Brnem budou moci představit také podnikatelské subjekty, které ve městě již působí a mohou tak být pro potenciální americké obchodní partnery dobrým příkladem. Celá akce se realizuje díky finančním příspěvkům těchto partnerů.

„Chceme-li na současném vysoce konkurenčním trhu evropských metropolí uspět, musíme být v marketingu města a nabídce podnikatelských příležitostí aktivní – a právě proto do New Yorku jedeme,“ říká primátor města Brna Roman Onderka. „Je třeba, aby město stoprocentně využilo svůj potenciál, který má zejména ve znalostní ekonomice a oborech, jakými jsou například biomedicína či informační technologie. Právě ty mohou být pro případné americké investory velmi atraktivní.

tugendhat2-468Interiér vily Tugendhat

Na jedné straně tedy prezentujeme progresivní vědecké obory podpořené vynikající infrastrukturou ve strategicky zajímavé lokalitě uprostřed střední Evropy. Na straně druhé pak návaznost na kulturní a architektonické tradice, které budeme v USA ilustrovat vilou Tugendhat jako perlou funkcionalismu. Touto kombinací se může chlubit jen málokteré evropské město. Věříme proto, že naší nabídkou americké obchodní partnery zaujmeme a že náklady na takto koncipovanou akci se Brnu vrátí v podobě rozšíření počtu amerických společností, které v Brně již řadu let úspěšně podnikají,“ dodává Roman Onderka.

V rámci podnikatelské mise Brno představí mimo jiné některé z projektů, které realizuje společně s americkými partnery. Na čelném místě lze uvést např. Mezinárodní centrum klinického výzkumu (FNUSA – ICRC), kde Fakultní nemocnice u sv. Anny spolupracuje s americkou Mayo Clinic a dalšími partnery z tuzemska i zahraničí.

Fakt, že Brno ve svém dalším rozvoji může těžit z historických a kulturních tradic, bude zdůrazněn prezentací vily Tugendhat. Na výstavě a v rámci odborného semináře se zájemci dozvědí vše o pohnutém osudu vily či její nedávné památkové obnově a prohlédnou si také fotografie současného stavu po dvouletém restaurování stavby. Obdobná výstava se již s velkým úspěchem konala například v Chicagu (Crown Hall, Institute of Technology) nebo v Londýně (Royal Institute of British Architects) a předběžný zájem o ni již projevila i některá další americká města. Vilu od architekta Ludwiga Miese van der Rohe město Brno již přihlásilo i do prestižní mezinárodní soutěže World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize.

Podrobný program akce a webové stránky budou k dispozici ve druhé půli srpna.


Zdroj: MMB, foto - zdroj: Pavel Semerak (Bohemia National Hall), Kryštof Turek (vila Tugendhat)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...