Výstava ICONIC HOUSES v Tugendhat představí ikony české avantgardy

Brno, 17. ledna 2024 - Muzeum města Brna představí ve vile Tugendhat první reprízu putovní výstavy ICONIC HOUSES. Ikony české avantgardy. Autenticita a stylová diverzita, připravenou pro 7. mezinárodní konferenci ICONIC HOUSES 2023 Centrem památek moderní architektury Muzea města Prahy.

Iconic Houses banner FINAL

ICONIC HOUSES je mezinárodní nezisková síť, která sdružuje architektonicky unikátní rezidenční domy postavené ve 20.století, které byly navrženy významnými architekty pro neméně významné klienty a dnes jsou otevřeny jako tzv. house muzea. Členy této elitní rodiny světových unikátů jsou např. vila Savoye ve Francii, kterou navrhl Le Corbusier, Fallingwater od Franka Lloyda Wrighta v americké Pensylvánii, vlastní dům Alvara Aalta ve Finsku, Rietveld Schröder House v nizozemském Utrechtu, Edith Farnsworth House Ludwiga Miese van der Rohe v Illinois a dalších téměř dvě stě vybraných staveb po celém světě.

Vila Tugendhat je jedním ze zakládajících členů a od roku 2012 se dlouhodobě podílí na oceňovaném projektu, jehož podmínkou je, aby domy byly přístupné veřejnosti. „Velmi nás těší spolupráce s Muzeem města Prahy, které je naším aktivním partnerem, jak rezonovalo i na odborné konferenci, konané při příležitosti dokončení památkové obnovy Arnoldovy vily na sklonku roku 2023. Muzeum města Brna recipročně zapůjčí městskému pražskému muzeu část výstavy Miloš Budík. Jsem fotograf,“ sděluje ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Putovní výstava je reflexí a vzpomínkou na 7. mezinárodní konferenci, která se konala v květnu 2023. Konference byla oslavou 10 let existence sítě Iconic Houses a účastnilo se jí 100 profesionálů z house muzeí a milovníků architektury z 16 zemí. Akce zahrnovala 20 odborných přednášek, 7 workshopových recepcí a 25 návštěv house muzeí ve střední Evropě: v Praze, Plzni a Brně v České republice; Vídni, Oberwartu a Steindorfu v Rakousku a v Lublani ve Slovinsku. Expozice se soustřeďuje na vybrané skvosty české architektonické moderny. Dvanáct z osmnácti prezentovaných domů patří ke členům prestižní mezinárodní sítě ICONIC HOUSES.

Výstava bude přístupná od 17. ledna do 7. dubna 2024 zdarma v technickém podlaží vily Tugendhat v klasické otevírací době od úterý do neděle.

Zdroj a foto: Muzeum města Brna


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Duben 2021  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..