Máme ho vyměnit? DPMB spouští kampaň upozorňující na vandalismus

Brno, 24. dubna 2012 – Dopravní podnik města Brna vynaložil loni na odstranění následků vandalismu téměř pět milionů korun. Poškrábaná a poleptaná okna se však nevyměňují, protože se do vozovny zanedlouho opět vrací poničená. Má vůbec smysl okna vyměňovat? S touto otázkou se nyní DPMB obrací na cestující ve své nové kampani na Facebooku a ve vozech s cílem vyvolat diskusi na toto téma.

vozidla_ponicena_grafity

V tramvajích se nyní mohou lidé setkat se samolepkou na okně, která na problém upozorňuje. Jak vznikl nápad tuto kampaň spustit? „Ve středu 18. dubna 2012 byla v pisárecké vozovně představena modernizovaná tramvaj KT8, do které byl vložen nízkopodlažní článek. Prostřední část zářila novotou, na rozdíl od ostatních oken, která byla celá poškrábaná," říká tisková mluvčí DPMB Linda Škrancová. Okna se totiž nevyměňují ani při generálních rekonstrukcích. Důvod je prostý. Hned druhý den po opravě přijede vůz do vozovny opět s poškrábanými skly.

Proto přichází DPMB s kampaní „Máme ho vyměnit?", kterou chce na tuto problematiku upozornit, vytvořit prostor pro diskuzi a možná do budoucna přispět ke změně přístupu lidí k veřejnému majetku.

„Kontrast mezi novým sklem a ostatními počmáranými byl alarmující. Tehdy vznikl spontánní nápad upozornit na tuto skutečnost i cestující, kteří mají zpoza poškrábaných oken z tramvaje, trolejbusu či autobusu ne moc příjemný výhled," dodává ke vzniku kampaně Linda Škrancová. Cena jednoho nového skla se přitom pohybuje od pěti do čtyřiceti tisíc korun podle typu okna a vozu. Například výměna všech skel v tramvaji KT8 by přišla na 80 tisíc korun.vozidlo_ponicene2

„Dopravní podnik samozřejmě nemá peníze na to, aby poničená skla neustále vyměňoval. Chceme ale, aby se lidé zamysleli nad tím, že vandalství je vlastně ničení vlastního majetku a že dokud si nebudeme vážit toho, co máme, budeme se muset smířit s tím, že cestování MHD nebude na nejlepší úrovni. Otázkou je, jestli se s tím smířit chceme," říká generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Vandalové své „umění" kromě skel aplikují také na karoserie vozů, jízdenkové automaty nebo stojany s jízdními řády. Zcela zničené někdy zůstávají také sedačky ve vozidlech. K poškození interiéru dochází během jízdy, nejčastěji v zadních částech vozidel popřípadě v druhém voze soupravy. Graffiti vznikají většinou na konečných stanicích tramvají na místech odlehlejších, kde je větší anonymita prostředí.

foto: archiv DPMB


Související články:

Komentáře 

 
+1 #4 Petr 2012-06-06 10:13
Přibližný odhad nákladů:
- materiál 500,-Kč
- 2 hodiny práce montéra po 250,-Kč
- režie (provize úředníků): 4000,-Kč
- celkem tedy 5000,-Kč
Navrhněte na které položce by se dalo ušetřit.
 
 
+1 #3 jiřina šlórová 2012-04-25 07:49
Dobrý den!Osobně si myslím,že je to vandalismus nejvyššího stupně,ať jde o grafity hezké či ošklivé! Nikdo nemá právo takto ničit cizí majetek! Do vozových garáží,bych nainstalovala kamery a pokud je někdo přistižen v terénu,tak na vlastní náklady do týdne řádně odstranit plus hodiny veřejně prospěšných prací na ostatních autobusech apod.Jinak vězení za vandalismus!!!! Rychlé,jednoduc hé a účinné!!!!A jinak osvěta ve školách apod...
 
 
+2 #2 Mira 2012-04-24 17:40
Po pristizrni "vandala" postupovat velice prisne .. (za mladyho at to zaplati rodice ...) ..

dle meho nazoru , nejsou Grafity nutne k zivotu ... at si cmaraji "INDE" ...
(kdiby pocmarali doma byt - co by Jim rekli asi rodicove ....)
sem "za TVRDY postih" .....
Vlk
 
 
0 #1 Havelka Jiří 2012-04-24 15:19
Vždyť vandalové jste i vy,zalepujete nám okna, určitě víte, že při dešti, mrazu, nebo za šera přes ně není vidět vůbec, mně při delší jízdě bolí oči,měl jsem za to, že až nastoupí nový ředitel,bude rozumný a zamezí tomuto nešvaru,ale opak byl pravdou, naopak, začali jste zalepovat i okna v šalinách v celých plochách, okna pro vás mají být tabu, já žádám odstranění reklam z oken MHD, nechci odpověď formou výmluvy, proč to tak musí být- nemusí.Chci mít výhled. Podívelte se do Prahy, pak možná budou vozy čistější i od vandalů.Vidím ve výčtu škod, že kamery by stály daleko míň peněz, místo výměny oken nainstalujte kamery do nejrizikovějšíc h míst.
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...