Lidé se sešli v Brně k uctění památky zesnulého exprezidenta Havla

Brno, 18. prosince 2011 (MEDIAFAX) - Zástupy lidí se sešly na Moravském náměstí v Brně, aby uctily památku zesnulého bývalého prezidenta České republiky Václava Havla. Přišlo 1000 až 1500 lidí. Lidé se na náměstí sešli ve 20 hodin. Promluvil k nim bývalý politik Milan Uhde, který se stal v roce 1993 prvním předsedou Poslanecké sněmovny České republiky. Exprezidentův vrstevník Uhde vzpomínal na svého přítele Havla jako na člověka, kolegu i politika a uctil jeho památku.

Havel-pieta

Zhruba stejný počet lidí se sešel také u morového sloupu na brněnském náměstí Svobody. Lidé tam u provizorního pomníčku spontánně zapalovali svíčky. Brněnského vzpomínání se zúčastnil také Havlův přítel, režisér Břetislav Rychlík. Ten řekl, že jej zpráva o úmrtí exprezidenta zdrtila. "Když jsem mu spolu s Ludvíkem Vaculíkem docela nedávno přál k pětasedmdesátinám, vypadal, jakoby se z nejhoršího pomalu dostával ven," řekl. Podle Rychlíka je na čase se začít zamýšlet nad tím, co Václav Havel společnosti celou dobu říkal a jaký odkaz nám zanechal. "Teď, když máme svobodu, nemusíme se bát vystoupit proti nepravostem veřejně," řekl Rychlík.

Exprezident České republiky Václav Havel v neděli ve věku 75 let zemřel ve svém venkovském sídle na Hrádečku na Trutnovsku. Podlehl dlouhotrvajícím zdravotním problémům. Podle informací z rodinných kruhů a osobního lékaře zemřel Václav Havel v neděli ve čtvrt na jedenáct. Exprezidenta už od března sužoval další z mnoha zánětů dýchacích cest.

Jiří Nováček, Lenka Horáková, ilustrační foto: Kryštof Turek

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...