Brno si připomene srpnové události roku 1968 a 1969

Brno, 16. srpna 2012 - V úterý 21. srpna 2012 si Brno připomene srpnové události z roku 1968 a 1969.  Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa z 20. na 21. srpna 1968 přinesla následnou dlouholetou okupaci země, vlnu emigrace i přímé oběti při střetech cizích vojáků s civilisty. Kytice u pamětních desek obětí položí jako každoročně zástupci města.

 

pietni-akt

„Dědictvím bývalého Československa je i trauma z 21. srpna 1968. Proces částečné demokratizace režimu započatý Pražským jarem byl násilně ukončen největší vojenskou operací od 2. světové války na území Evropy – okupací naší země vojsky pěti států Varšavské smlouvy. Tato významná a pohnutá událost našich novodobých dějin přinesla hodně lidských ztrát, kterých je třeba si vážit jako obětí na cestě k demokracii a jejich památku si jako odkaz stále připomínat,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.   

 

(red), ilustrační foto: Kryštof Turek


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...