Nejhezčí Dětskou zoo najdete v Brně

Brno, 29. září 2011 - Mezi českými a slovenskými zoologickými zahradami má patrně nejhezčí dětský areál brněnská zahrada. V soutěži Bílý slon 2010, v kategorii přestavba roku, totiž její Dětská zoo získala první místo. Soutěž, jíž se účastnilo devatenáct českých a slovenských zoologických zahrad, vyhlásilo občanské sdružení Česká zoo. V sále Kulturního domu ve Štramberku, tradičním místě předávání Bílých slonů, zástupcům Zoo Brno cenu předali představitelé hostitelského města a Unie českých a slovenských zoo.

Dtsk_zoo250

Brněnská Dětská zoo představuje přitažlivý svět pohádkových postav vyřezaných ze dřeva a doplněných prolézačkami, skluzavkami a houpačkami, najdeme v ní i selský dvůr s kontaktními zvířaty a ponydrom. Vznikla v roce 2001, zásadní rekonstrukcí prošla v roce 2006, z roku 2007 pochází dnešní podoba stylové budovy stájí a poslední úpravou je nová příjezdová komunikace z roku 2010.

Dětská zoo je umístěna v horní části zahrady, nedaleko od konečné stanice turistického vláčku. Otevřené prostranství na mírném jihozápadním svahu, uprostřed zalesněných strání Mniší hory, je přeměněno v malý dětský ráj. K vysokým dřevěným sloupům, bohatě řezbářsky opracovaným, jsou ukotveny prolézačky, skluzavky a visuté lávky, doplněné postavami z pohádky Zvířátka a Petrovští, vyřezanými ze dřeva. 

Tomuto areálu dominují tři expozice: výběh morčat, výběh králíků a jezírko s vodními želvami. Nad jezírkem je zavěšena pevná síť, po níž mohou děti lézt a pozorovat život ve vodě. Oválné výběhy morčat a králíků ohraničují kamenné terasy, přes ně mohou děti vstupovat dovnitř a zvířata brát do ruky. Do výběhů se také dostanou přes lávky a prolézačky. Uprostřed výběhů mají zvířata doupě, v němž najdou klid, kdykoli po něm zatouží. Uvnitř doupěte už je výsostné zvířecí teritorium. 

Za vysokou kamennou zídkou se nachází selský dvorek, uzavřený maketou venkovského stavení a stájemi. Na dvorku čekají na děti větší domácí zvířata, například kozy, ovce, lamy, někdy tam bývá i tele. V ohrádce hrabe drůbež a z holubníku vylétají holubi hřivnáči.

V budově stájí je deset boxů pro koně. Na Dětské zoo se chovají menší plemena, například irské koby, shetlandské pony a miniappaloosy. Za mírný poplatek zaměstnanci zoo koníka osedlají a děti na něm povozí. Tato služba je velmi oblíbená a je to rozhodně největší a nejpřitažlivější atrakce Dětské zoo.


Text a foto: Eduard Stuchlík


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...