Vivat Vinum představuje Vinařství Líbal

Brno, 1. května 2014 - Vinařskou obec Horní Dunajovice nalezneme ani ne patnáct kilometrů severně od Znojma. Leží na západní hranici znojemské vinařské oblasti, na rozhraní Jevišovické pahorkatiny a Dyjsko-svrateckého úvalu. Střídá se tu tak chladné podnebí Českomoravské vrchoviny s teplým klima nížin jižní Moravy.

Marek Líbal

Klimatickými výkyvy zatěžovaná réva však dává, jak známo, kvalitní víno. A to v této mnohdy opomíjené, ale odnepaměti vinorodé oblasti nalezneme na každém kroku. Příjemným zjevením posledních let je mezi vinařstvími severozápadní části Znojemska malá rodinná firma s poetickým názvem Vinařství Líbal.

Vinařství není brněnským milovníkům vína úplně neznámé. Mnohokrát se účastnilo veletrhu Vinex a pravidelně nabízelo na Výstavišti své produkty. Opravdový boom přišel jako blesk z čistého nebe, když v roce 2011 vinařství obdrželo ocenění Best Sauvignon Blanc na San Francisco International Wine Competition, nejprestižnější mezinárodní vinařské soutěži v USA. Legendárním vínem byl Sauvignon 2010 VOC Znojmo.

O víně a vinařství jsem i povídal s panem Markem Líbalem, zástupcem třetí generace vinařství.

Ve vinařských rodinách se vztah k vinici a vínu zpravidla dědí. Jak velký „odpor" jste tradici v dětství kladl vy?

Tradici výroby vína v naší rodině založil praděda, vyráběl pro vlastní spotřebu. S rozvojem vinařství pokračoval otec, který také založil Vinařství Líbal. Já jsem po absolvování vinařské školy ve Valticích a po asi dvouměsíční praxi v družstvě nastoupil na vojnu. Až poté jsem začal pracovat v našem vinařství. Tím začal profesionální rozvoj firmy, protože do té doby se víno dělalo většino ve volném čase po práci. Vlastnili jsme vinici s asi 1 500 hlavami, což představovalo docela dost práce. Byla ale zajímavá, proto jsem se rozhodl pro studium na vinařské škole. Čím déle to dělám, tím více se mi to líbí.

hala z venku

Představte nám blíže potenciál vinic, ze kterých pocházejí hrozny pro vaše vína. A Nakupujete také hrozny od jiných producentů?

Naše vína pocházejí z vinic Frédy a Stará Hora v Horních Dunajovicích a Na vinici v Tvořihrázi. Na vinicích hospodaří družstvo (vedoucím družstevních vinic je můj otec), my od nich nakupujeme hrozny. Od jiných producentů hrozny nenakupujeme.

Nejvíce se u nás daří aromatickým odrůdám (Sauvignon, Tramín a Pálava, zajímavé jsou i veltlíny a ryzlinky), střídání vysokých denních a nízkých nočních teplot podporuje vznik aromatických látek.

Vaše vína se tu a tam ukazují na nejrůznějších akcích. Které z nich nás čekají v nejbližším období?

Nejbližší akcí je Festival vína VOC Znojmo, který se uskuteční 8. května ve Znojmě. Dále probíhá řada řízených ochutnávek ve vinotékách po celé republice.

VOC Znojmo je bezpochyby naší nejaktivnější a nejúspěšnější apelací. Jak vy osobně vnímáte výhody či nevýhod členství v tomto uskupení?

Výhodou je rozhodně společná propagace a marketing, například na nedávném veletrhu Víno & Delikatesy, kde mělo sdružení největší expozici. Máme výborného předsedu, funguje na sto procent k nezaplacení...

Jaký to byl pocit, když jste se v roce 2011 dozvěděl o tom, že váš Sauvignon 2010 VOC Znojmo je nejlepším Sauvignonem v Americe? Co bylo dál?

Úžasný pocit to byl. Bylo to první víno z České republiky, které se stalo vítězem kategorie. Navíc o rok později se nám podařilo vyhrát kategorii tramínů (Tramín červený 2011 výběr z hroznů), takže opravdu úžasná věc. Vítězství Sauvignonu bylo ohlášeno v červenci a v listopadu bylo víno vyprodáno. Šlo to velice rychle. Nyní je k dostání ročník 2011 (VOC) a 2012 (jakostní), oba obdržely bronzové medaile na stejné výstavě.

Vinařství Líbal - vinice

Sanfranciský úspěch ale nebyl ojedinělým oceněním vašich vín. Jakých dalších medailí z poslední doby si vážíte nejvíce?

Nejúspěšnějšími víny jsou Tramín červený 2011 výběr z hroznů (zlatá medaile San Francisco IWC 2012), Muškát moravský 2011 pozdní sběr (zlatá medaile Terravino Izrael 2012) či Pálava 2012 výběr z hroznů (stříbrná medaile San Francisco IWC 2013).

Na trhu se již pomalu objevují vína ročníku 2013. Jaká budou ta vaše, která z nich se vyvíjejí nejslibněji?

Nejslibněji vypadá samozřejmě Sauvignon, který už je zatříděn jako VOC. Ten se jeví jako naše nejlepší víno. Aktuální novinkou v nabídce je Ryzlink rýnský a výborné Zweigeltrebe rosé.

Připravujete nějaké další novinky?

Převratné novinky ve výrobě nebo stylu vín nepřipravujeme, držíme svoji linii, výrobní program je stabilní. Investovat budeme jen do nákupu nového lisu. Chystáme se opět na světové výstavy, jakými jsou San Francisco IWC, AWC Vídeň nebo Terravino Izrael.

Brno se hlásí ke svým historickým odkazům a tradicím vinařství a vína. Označení „Brno, město vína" je pro mnohé přesto zatím pouhým heslem. Jak vy hodnotíte prezentaci a prodej vašich vín v Brně?

Většina naší produkce jde do Čech, 90 % do Prahy a okolí, pak Hradce Králové a Pardubic. V Praze jsou peníze, tam to funguje stoprocentně. Do Brna dodáváme také, ale minimálně. Zatím zde není žádný distributor, který by se přihlásil. Ale pro asi 30 % vína si jezdí odběratelé sami do sklepa a mezi nimi Brňané určitě jsou.

Vinařství Líbal

  • Založeno: 2001
  • Sídlo: Horní Dunajovice, Jihomoravský kraj
  • Roční produkce: 65 000 lahví
  • Vlastní vinice: ne
  • Nákup z vinic: Frédy, Stará Hora (Horní Dunajovice), Na vinici (Tvořihráz)
  • Odrůdy: Aurelius, Cabernet Moravia, Frankovka, Chardonnay, Müller Thurgau, Neuburské, Pálava, Rulandské bílé, Rulandské modré, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Svatovavřinecké, Tramín červený, Veltlínské zelené, Zweigeltrebe.
  • V Brně k dostání: VÍNO – KÁVA

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...