Mexiko - divočina i pyramidy

Brno, 10. června 2013 - V posledních letech k nám putují zprávy o zhoršující se bezpečnostní situaci v Mexiku. Avšak jihu, který se nachází dalekých 2 000 kilometrů od hranic s USA, se to netýká. Lidé jsou usměvaví, jídlo výborné, ohromí vás kilometry bílých pláží, množství zvěře a hlavně řada mayských památek a národních parků. Po setmění se můžete volně potulovat venku a v místním baru popíjet tequillu.

06-Mexiko-00

„Tequilla má mocné kouzlo. Je vyrobena z tekutiny, jež je v srdci agáve, takže to musí být posvátné. Když pijete, jste lehčí. Vaše oči vidí všechny barvy jasněji. Máte uvolněný jazyk a stává se z vás řečník se zlatým hlasem."

Vítejte na Yucatánu!

Ing. Michal Franta


06-Mexiko-Tulum
Tulúm – „Město vycházejícího slunce" – je jediné mayské sídlo, které španělští conquistadoři spatřili na vrcholu slávy. Právě poloha nad mořem dodává Tulúmu neodolatelnou krásu. Tady se můžete vyvalovat na pláži s bělostným pískem a obdivovat nahoře na skále El Castillo (hrad).


06-Mexiko-cenotes

Celý Yucatán je protkán několika stovkami přírodních jeskyní, takzvanými „cenotes". Tyto přírodní studně sloužily Mayům jako zdroje vody. Yucatán je vlastně velká vápencová placka a o všemožné krasové jevy zde není nouze. V tyrkysově modré hladině podzemních jezírek se dá báječně šnorchlovat či potápět.


06-Mexiko-kaskady

Panenská příroda s nekonečnou džunglí plnou zvěře vás okouzlí a k tomu poskytne příjemné osvěžení v místních vodních kaskádách.


06-Mexiko-muzObecně je mexický národ velice přátelský. Potkali jsme hodně vstřícných Mexikánců, většinou mimo turisticky atraktivní oblasti. V těchto zapadlých místech s úsměvem koukají na bílé tváře, vždy se rádi usmějí, pozdraví i poradí.

 


Mayská civilizace dostala v minulých staletích přízviska „tajemná" či „ztracená". Za nevysvětlitelný byl především považován její náhlý konec, města byla opuštěna a civilizace, která vytvořila jediné písmo v Mezoamerice i přesný kalendář, zmizela.

06-Mexiko-Mayove-sochy


06-Mexiko-Aqua azul
Aqua azul, sedm kilometrů dlouhá soustava vápencových kaskád v deštném pralese s neuvěřitelně modrozelenou vodou, je báječné místo k odpočinku po celém dni stráveném na památkách.


 06-Mexiko-M FrantaDobrodruh... Autor ing. Michal Franta absolvoval Ekonomickou fakultu Mendelovy univerzity v Brně a dvouletý studijní program v oborech psychologie, sociologie, marketing, ekonomika na Univerzitě v Minnesotě v USA. Pracuje jako kouč a trenér v oblasti komunikace (www.vzdelavani-provas.cz). Cestování a fotografování se věnuje více než 15 let.

 


Calakmul – jednotlivé stavby jsou roztroušeny na rozsáhlé ploše a stále je obklopuje džungle. Právě ponechání lesa činí návštěvu těchto památek pozoruhodnou a snesitelnou i během poledního vedra. Zvlášť romanticky působí silné stromy, které občas sedí přímo na stavbách a svými kořeny pak objímají kameny nebo celé zdi.

06-Mexiko-Calakmul


06-Mexiko-Yaxchilan1
Yaxchilán – skrytá a úžasná památka, ke které se dostanete jen po řece Río Usumacinta. Na cestě vás obklopuje neprostupná džungle a kolem se válejí krokodýli, přelétají papoušci ara či se někde promenáduje nosál.

06-Mexiko-Yaxchilan2

Pokud se chcete svlažit v řece, pořádně se rozhlédněte, zda není poblíž nějaký krokodýl.


06-Mexiko-suvenyry1

Suvenýrů najdete v Mexiku dostatek – základem je sombrero, různé dečky a přikrývky, vyřezávané masky, hliněné sošky a samozřejmě tequilla a chilli papričky habanero.


06-Mexiko-Uxmal
Uxmal je dnes jedna z nejnavštěvovanějších památek Mayů. Díky zrestaurovaným budovám nabízí pěkný pohled na původní vzhled města i na pyramidy, jež se tyčí do úctyhodné čtyřicetimetrové výšky.


06-Mexiko-Palenque

Nádherně rozložené památky v džungli s dokonalou architekturou a výzdobou – to je areál Palenque, jeden z mexických divů zapsaný na seznamu UNESCO. Areál se stále rozrůstá, archeologické práce pokračují a dnes je toho k vidění mnohem více než před dvaceti lety. Bohužel přibylo omezení, například k výstupům na pyramidy. Jedna rada – v neděli sem nechoďte, místní mají vstup zdarma a není zde k hnutí.

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...