V Bosonohách vzniklo první veřejné solární osvětlení

Brno, 7. května 2024 - Městská část Brno-Bosonohy se rozhodla vybudovat veřejné osvětlení se zdrojem energie ze slunečního záření na ulici Průjezdní. V okolí Brna se nevyskytuje velký počet solárních lamp a v Bosonohách se jedná o vůbec první takové osvětlení. Důvodem instalace je zvýšení bezpečnosti v nočních dnech a zároveň i úspora energie. Celková cena lampy je 70 tisíc korun včetně DPH. Městská část plánuje vybudovat další dvě takové lampy ve stejné ulici ještě v tomto roce.

solarni clanek panel

Ulice Průjezdní v Bosonohách, ačkoli pro motorová vozidla průjezdná není, je důležitá pro chodce, kteří ji často využívají. Bohužel, nedostatek osvětlení v minulosti představoval nepříjemný průchod. S ohledem na nedostupnost elektrického vedení v této ulici, způsobenou nedávnou výstavbou kanalizace, se MČ rozhodla pro alternativní řešení. Vybudovat první solární lampy.

„Vzhledem k tomu, že v ulici Průjezdní proběhla v minulosti výstavba kanalizace, nebylo možné zde nově instalovat elektrické vedení, a to kvůli záruce na nově zbudovaný povrch. Proto jsme se rozhodli vystavět solární lampy a po měsíci testování první lampy jsme opravdu nadšeni z jejího výkonu. Osvětlení je vybaveno pohybovými čidly a intenzita světla se mění v závislosti pohybu chodců. Tímto způsobem nejen zlepšují bezpečnost, ale také šetří energii,“ uvedl starosta MČ Brno-Bosonohy Martin Černý (KDU-ČSL).

Městská část plánuje instalaci dalších dvou solárních lamp při ulici Průjezdní, aby bylo zajištěno co nejlepší pokrytí osvětlením a dodržení požadovaných standardů.

Foto: Ingimage


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Duben 2019  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..