Letošní zima byla teplejší, ale topná sezóna v Brně byla delší

Brno, 23. května 2023 – Teplárny Brno přerušily od 22. května dodávky tepla. Topily tak nepřetržitě od 19. září loňského roku. „Vloni jsme přestali topit už počátkem května, letos chladnější počasí přetrvávalo přece jen o něco déle. Podle předpovědi meteorologů se ale zdá, že toto první přerušení se stane také definitivním ukončením topné sezony 2022/23. Kdyby se však ještě výrazně ochladilo, jsme připraveni v rámci vyhlášky dodávky neprodleně obnovit,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

topeni radiator topna sezona

Topné období 2022/23 trvalo 245 dnů, což je o 17 dnů více proti minulému období a o 10 dnů více než činí dlouhodobý normál Tepláren Brno.

„Průměrná teplota hlavní částí sezony od října do dubna byla +5,5 °C. Bylo tedy o 0,4 °C tepleji než v minulé topné sezoně a o 0,2 °C tepleji proti dlouhodobému normálu. Nejchladnějším měsícem byl prosinec s průměrnou teplotou 0,8 °C,“ upřesnil finanční ředitel Tepláren Brno Přemysl Měchura.

Zásadním způsobem se projevilo úsporné chování zákazníků, kteří ve srovnání s minulou sezonou snížili spotřebu tepla průměrně o 10 procent.

Otopné období začíná podle vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu ČR vždy 1. září a trvá do 31. května následujícího roku. Zahájení, přerušení a ukončení dodávek tepla se odvíjí od průměrných denních teplot venkovního vzduchu a prognózy počasí podle ČHMÚ. Teplárny začínají s dodávkami tepla, jestliže dva po sobě jdoucí dny klesne průměrná denní teplota pod 13 stupňů Celsia a není očekáván další den vzestup teplot. Dodávky tepla jsou přerušeny nebo ukončeny, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu vystoupí nad +13 °C ve dvou dnech po sobě následujících a podle vývoje počasí nelze očekávat snížení této teploty.

Přerušení dodávek tepla, ani následně konec topné sezony nemá žádný vliv na dodávky teplé vody. Ta je zákazníkům i nadále teplárnami dodávána. Letní odstávku velkých zdrojů využívají Teplárny Brno k pravidelnému servisu a opravám na technologiích i rozvodných sítích.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...