Orla v brněnské zoo nahradí ohrožení luňáci a čápi

Brno, 30. ledna 2022 - Brněnská zoologická zahrada připravuje novinku v podobě prezentace ohrožených druhů migrujících ptáků. Orla bělohlavého tak v kruhové voliéře v dolní části areálu aktuálně nahradili kriticky ohrožení luňáci hnědí a během několika týdnů je v expozici doplní dva čápi černí.

orel belohlavy

„Naše zahrada začala s chovem orla bělohlavého v roce 2014 a podařilo se odchovat jedno mládě. U tohoto druhu je však problematická harmonizace chovného páru, umisťování mláďat a v neposlední řadě jejich silná teritorialita. Nebylo možné v jejich expozici chovat žádný doplňkový druh v chovné kondici. To vše byly důvody pro ukončení chovu a změnu celého konceptu, který umožní zaplnit voliéru atraktivními druhy zvířat a zároveň podpořit kampaně na ochranu migrujících druhů ptáků,“ řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Pro posledního samce orla jsme našli umístění v Zoo Liberec, na konci roku 2021 dorazili z Francie dva samci a dvě samice luňáka hnědého a v nejbližších týdnech dorazí do Brna pár čápů černých. „Luňák hnědý sice také hnízdí solitérně, ale na rozdíl od orla jsou páry vůči sobě mnohem tolerantnější. V České republice patří luňák ke kriticky ohroženým druhům a v průběhu jara i podzimu je možné pozorovat masivní migraci až stovek jedinců tohoto druhu mezi zimovištěm a hnízdištěm. Podobně jsou na tom i čápi černí. Bohužel obrovským problémem je jejich hromadný odstřel právě v období migrace,“ řekl Petr Suvorov, kurátor chovu ptáků Zoo Brno.

Celý koncept budou v přilehlé expozici reprezentovat také další dva druhy migrujících ptáků, a to morčáci bílí a poláci černohlaví. V obou případech se jedná o ohrožené druhy rybožravých potápivých kachen Dálného východu. „Zatímco areál morčáka bílého zasahuje i do Evropy a mezi zimovišti figuruje také Česká republika, polák černohlavý žije na Dálném východě pouze na malém území a zimuje v Čině stejně jako např. jeřáb mandžuský. Tento druh je kriticky ohrožen v celém areálu svého rozšíření a v rámci EAZA je na něj veden záchranný program,“ doplnil Suvorov.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF