V brněnské zoo můžete navštívit africkou školu nebo hledat speciální kešky

Brno, 7. června 2021 – Začíná tříměsíční Africké léto v Zoo Brno, které představí pestrou kulturu původních obyvatel Afriky i křehkou africkou přírodu a její ochranu. V červnu nabídne sérii přednášek a workshopů, večerní prohlídky s filmovým promítáním a novinku pro milovníky geocachingu.

africka vesnice

Brněnská kešková flotila se od poloviny června rozroste přímo v areálu Zoo Brno, kde se kačeři a kačerky mohou těšit na trasu s africkou tématikou, na jejímž konci je odmění speciální sběratelské dřevěné kolečko (CWG Czech Wood Geocoin) s logem Afrického léta.

„Od tohoto týdne si mohou návštěvníci vybrat z nabídky zážitků v podobě afrických prohlídek s průvodcem, prohlídek z elektrovozíku a kávových nebo ovocných workshopů spojených s ochutnávkou afrických produktů. Věřím, že velkým lákadlem budou také večerní procházky po Mniší hoře s Ozvěnami Ekofilmu. Ve spolupráci s tímto festivalem bude na závěr každé takové procházky k vidění zdarma jeden z jeho atraktivních dokumentů,“ řekl Martin Hovorka, ředitel Zoo Brno.

„Nově jsme navázali partnerství s neziskovou organizací Bwindi Orphans a díky tomu vás můžeme pozvat do autenticky vybavené africké třídy v naší Africké vesnici. Ta bude jednak sloužit pro představení projektu pomoci africkým sirotkům a zároveň jako zázemí pro některé letní aktivity,“ doplnila Monika Brindzáková, tisková mluvčí Zoo Brno. Tři červnové čtvrtky se zde budou konat setkání se zajímavými osobnostmi. Jednou z nich je cestovatel, malíř a ilustrátor Jan Dungel, který provede dětské i dospělé zájemce o malování workshopem „Namaluj Afriku“.

Rodiny s dětmi si mohou v areálu zoo celé tři měsíce vyzkoušet virtuální soutěžní stezku s africkou tematikou, která je umístěna v interaktivních dotykových obrazovkách. A připravena je také klasická soutěžní stezka, tentokrát s detektivním příběhem ztracené vědkyně. Kapacita červnových výukových programů pro školy je již zcela naplněna, ale v nabídce jsou i další možnosti pro školní kolektivy.

Kalendář červnových akcí v Zoo Brno:

10. 6. 16:00-18:00 Jan a Radana Dungelovi – Namaluj Afriku – Africká vesnice
Workshop malování zvířat pro začátečníky povede známý biolog, malíř, ilustrátor a cestovatel Jan Dungel. Přijďte si poslechnout povídání o tom, jak se malují zvířata v divočině, naučit se základy od známého malíře zvířat a namalovat si vlastní obrázek.

12. 6. a 13. 6. v 10:00 a ve 14:00 Kávový workshop Bwindi Coffee
Staňte se kávovým mistrem a naučte se kávě rozumět.Na tomto workshopu ochutnáte farmářskou kávu z Ugandy, dozvíte se více o různých metodách jejího zprcování a naučíte se několik způsobů domácí přípravy kávy. Ke kávě nabídneme i sušené tropické ovoce, kakaové boby a čokoládu. Workshop doplníme příběhem o původu ugandských surovin.

17. 6. 16:00-17:00 Kateřina Chauveau – Chceš pomoci africkým zvířatům? Pomáhej i místním lidem - Africká třída
Uganda je méně známá africká země, která Vás dokáže příjemně překvapit. Nádherná příroda národních parků uchvátí stejně jako vysokohorské výstupy, lodní výlety po Nilu nebo četných jezerech. Jedinečné jsou vycházky tropickým deštným pralesem s unikátním zážitkem – návštěvou horských goril. Vezmeme vás ale ještě dál. Kateřina Chauveau, zakladatelka neziskové organizace Bwindi Orphans, Vás zavede i mezi chudé vesničany, se kterými pracuje už skoro 20 let.

19. 6. a 20. 6. 10:00 a 14:00 Ovocný workshop Virunga
Padesát minut s příchutí toho nejchutnějšího afrického ovoce. Představíme Vám česko-ugandský food projektu VIRUNGA. Ochutnáte nejexotičtější druhy ovoce a v gastro okénku Vám dáme tipy, jak využít ovoce jinak než v syrovém stavu včetně názorné ukázky.

24. 6. 16:00 – 17:30 Roman Zajíček z Agentury ochrany přírody a krajiny, Regionální pracoviště Jižní Morava - Africké paradoxy z pohledu ochrany přírody – Africká třída
Nedostatek nosorožčích rohů téměř vyhubil luskouny v Asii. Jak je možné, že čeští bezdomovci létali střílet do Afriky nosorožce, jejichž poplatkový lov vyjde i na miliony? Mají sloni v Africe dost místa pro život? Je možné si v Africe zastřelit tygra? Jsou faremní chovy nosorožců a lvů řešením?

Večerní procházky po zoo s Ozvěnami Ekofilmu

Pouze tři pátky v červnu se můžete zúčastnit speciální večerní komentované prohlídky Zoo Brno zakončené promítáním filmu ve spolupráci s Ekofilmem.

  • 11. 6. - Kalif - film, který vyhrál hlavní cenu na filmovém festivalu Ekofilm, zobrazuje život posledního žijícího severního nosorožce tuponosého Súdána.
  • 18. 6. - Archa světel a stínů - unikátní záběry Afriky z 20. a 30. let zkomponované do akčního dokumentárního filmu popisujícího životní dobrodružství manželů Johnsonových.
  • 25. 6. - Moře života - filmová tvůrkyně sleduje život v oceánech a divákovi předkládá, jak moc naše chování ovlivňuje mořské tvory i celý ekosystém.

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF