V Zoo Brno je vůbec poprvé k vidění mládě pandy červené

Brno, 25. srpna 2020 – Od roku 2013 chová brněnská zoo pandy červené, ale nyní se dočkala historicky prvního odchovu. Mládě přišlo na svět už na konci května, ale matka ho teprve v posledních dnech ukázala návštěvníkům a chovatelům.

mlade pandy cervene zoo brno

„Skoro by se chtělo říct, že jsme se konečně dočkali. Nejprve jsme neměli povolení koordinátora k odchovu, když jsme ho dostali a těšili se na přírůstek, tehdejší samice Pandora bohužel uhynula na agresivní formu rakoviny. Následovalo řešení příjezdu další pandy a poměrně dlouhá fáze čekání. Vše se podařilo vyřešit loni v září, kdy na Mniší horu dorazila samice Oshin z Polska. Po všech těchto peripetiích a nepříjemných událostech máme nesmírnou radost, že se malému samci zatím vede dobře a pevně věříme, že to tak zůstane i nadále a bude dělat radost také návštěvníkům,“ řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Mládě se narodilo ve středu 27. května v porodní boudě v pravé části expozice, později si ho matka Oshin přenesla do výše položené skrýše. Před všemi ho ukrývala asi tři měsíce, chovatelé ho za tuto dobu jen několikrát na krátkou chvíli zkontrolovali. Oshin je sice prvorodička, ale při výchově a péči o svého prvního potomka si vedla na výbornou.

První veterinární prohlídku absolvoval nový obyvatel brněnské zoo ve čtvrtek 20. srpna v dopoledních hodinách. Kromě klasických procedur, jako je podání látek na odčervení, očkování a aplikace čipu, jsme přišli na to, že se jedná o samce.

Hned odpoledne jsme se ale k výběhu pand vydali znovu. Oshin vzala malého na jednu z prvních samostatných prohlídek venkovní části jejich domova. Ten tak mohl ukázat, jak dokáže lézt po větvích nebo se dostat z jedné boudy do druhé. Nakonec ho raději přeci jen přenesla sama, ale další pokusy o zdolání stromů a přelezení větví budou určitě následovat.

Křest mláděte se uskuteční v rámci Mezinárodního dne pand červených, který je naplánovaný na sobotu 19. září. Jeho jméno vyberou návštěvníci a příznivci Zoo Brno, podrobnosti oznámí brněnská zoo na začátku září na sociálních sítích a webu.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...