Studenti medicíny odpracovali při boji s koronavirem desítky tisíc hodin

Brno, 19. května 2020 - Bezmála 25 tisíc hodin jen ve dvou brněnských fakultních nemocnicích a další tisíce hodin v dalších zdravotnických zařízeních v celkem čtyřech krajích odpracovali studenti Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (MU) v rámci boje s epidemií nemoci COVID-19. Do této pomoci se zapojilo na 450 studentů lékařských, ale i nelékařských studijních programů, z nichž 279 tak plnilo pracovní povinnost vyplývající z rozhodnutí vlády ČR.

testovani moravske namesti koronavirus muni

S pomáháním ve zdravotnictví i sociálních službách začali studenti Lékařské fakulty MU ihned po vypuknutí epidemiologické krize. Pracovali na pozicích ošetřovatel a sanitář, zapojili se do intenzivní i standardní péče, pomáhali s odběry vzorků, při práci v laboratořích i při studii promořenosti obyvatelstva. „Zásadním přínosem byla jejich aktivita především v odběrových stanech, call centrech Krajské hygienické stanice a na mnoha klinikách a odděleních ve fakultních nemocnicích v Brně i v nemocnicích v Jihomoravském, Zlínském a Olomouckém kraji i v kraji Vysočina,“ zhodnotil děkan Lékařské fakulty MU Martin Repko.

„Obrovsky mě překvapilo a potěšilo, že studenti měli a stále mají velký zájem pomáhat. Hodně nám pomohla i úzká spolupráce s vedením fakulty a také to, že nám jako vysokoškolákům věřili,“ vzpomíná student medicíny Martin Janků, který měl na starosti koordinaci pomoci vysokoškoláků na Lékařské fakultě MU.

„Nebylo snadné kombinovat plné nasazení v mnohahodinových směnách, a přitom pokračovat ve svém studiu a v přípravě na zkoušky,“ připustila předsedkyně Studentské komory Akademického senátu Lékařské fakulty MU Natálie Antalová. „Současně nám ale tato situace umožnila nahlédnout do přímé medicínské praxe. Za dva měsíce boje s epidemií jsme se o tom, jak se jednat s pacienty a co prožívají, když mají opravdu strach, dověděli skutečně mnoho,“ shrnula Antalová.

Zdroj a foto: MUNI


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF