S WC kompasem zamíříte v Brně i na jižní Moravě správným směrem

Brno, 2. května 2018 - „Kam si můžu odskočit?“ Věta, kterou budete díky hezkému počasí a výletní sezóně používat častěji než v zimě. Připravujete se na případnou návštěvu veřejných záchodů už doma tím, že přibalíte mokré ubrousky a toaletní papír? Díky aplikaci WC kompas a webovým stránkám wckompas.cz budete vědět dopředu, do čeho jdete.

wc zachod misa

Z Jihomoravského kraje jsou nejvíce zastoupeny Brno s více než 40 záchody, a dále Hodonín se Znojmem. V celém kraji se pak jedná o více než 100 záchodů (z celkového počtu v republice přes 1500). Pomoci počet v kraji dále zvýšit může každý.

Každý to zná – raději půjdu za keř než na veřejné záchody. Mnohdy jsou ale obavy zbytečné, protože vás překvapí svou čistotou. Navíc nemusíte chodit jen na klasické veřejné záchody na nádraží nebo na náměstí, případně v obchodním centru. Toalety přístupné pro všechny najdete obvykle i na úřadech, v informačních centrech, městských knihovnách nebo na čerpacích stanicích.

Pokud trpíte opakovanými střevními problémy (např. IBS), na základě potvrzení od lékaře si můžete pořídit tzv. WC kartu. Ta vám otevře dveře i na pro veřejnost běžně uzavřené záchody například v rámci policejních stanic, zdravotnických zařízeních nebo v restauracích. WC kartu přitom můžete získat na základě diagnózy syndromu dráždivého tračníku (IBS – trpí jím 15 % lidí) a dalších idiopatických střevních onemocnění.

WC kompas vznikl původně jako pomoc pro lidi s chronickými střevními komplikacemi. Jedná se o mapu toalet přístupnou přes webové stránky wckompas.cz nebo přes mobilní aplikaci „WC kompas“. Obsah vytváří na základě vlastní zkušenosti sami uživatelé.

„Ani ve velkých městech často nelze rychle a důstojně vyřešit základní lidské potřeby. Nízkou kvalitu a nedostatečný počet čistých toalet si většina lidí uvědomí až v případě, kdy je nutně potřebují. Čím více lidí bude do naší mapy psát o svých zkušenostech, o to větší bude pravděpodobnost, že uživatelé najdou toalety právě ve svém okolí. Již nyní jich je více než 1 500,“ říká Mgr. Lucie Laštíková, manažerka komunikace pacientské organizace Pacienti IBD.

Proč je důležité vědět, kam jít na toaletu
I pro zdravé lidi je často složité najít v neznámém prostředí záchod včas. Co pak ti, které trápí onemocnění spojené s častými průjmy nebo nadýmáním? V České republice je jednou z nejčastějších příčin dlouhodobých střevních problémů syndrom dráždivého tračníku (IBS) – trpí jím 15 % lidí. Dráždivý tračník se projevuje opakovanými bolestmi břicha spojenými buď s průjmy, zácpou nebo nadýmáním. Příznaky přitom mohou být tak silné, že znemožňují běžné fungování. Za počátkem onemocnění stojí často dlouhodobý stres.

Zjistěte, zda se syndrom dráždivého tračníku může týkat i vás a zda na základě lékařského vyšetření můžete požádat o WC kartu. Na webu cojeIBS.cz najdete nejen podrobné informace o nemoci, ale také samodiagnostický test.

 


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...