Exotiční papoušci žakové se v zoo poprvé rozmnožili

Brno, 25. února 2016 - Pár žaků šedých je v Zoo Brno od roku 2008 a pochází ze skupiny vzácných ptáků z volné přírody zabavených pašerákům. Poprvé po osmi letech snesla samice v prosinci minulého roku tři vejce, ze kterých se na začátku února vylíhla dvě mláďata. Zatím jsou v péči obou rodičů a návštěvníci by je mohli vidět v dubnu.

zako sedy zoo Brno exoticky ptak

Žakové jsou vysoce inteligentní ptáci, považovaní za nejlepší imitátory ze všech papoušků. „Našim papouškům říkáme Pepík a Žanda a jejich schopnost napodobování zvuků je úžasná. My se je sice nesnažíme naučit mluvit, ale běžně imitují hlasy svých ptačích sousedů nestorů kea nebo turaků šedých. Jsou z divoké přírody, odchyceni pašeráky a s lidmi tedy neměli dobrou zkušenost. Dnes už nám chovatelům důvěřují, cítí se bezpečně a důkazem toho jsou i jejich první mláďata. Máme z nich vekou radost,“ říká chovatelka Simona Blahoňovská.

Velikost těchto papoušků se pohybuje kolem 30–40 cm a zbarvení peří je proměnlivé od světlé až po černošedou. Na ocasních perech je nepřehlédnutelná červená barva. Žako byl jako domácí společník chován již před 4 000 lety a svého žaka měl i anglický král Jindřich VIII. Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy (CITES) prodej odchycených papoušků žako zakázala.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...