VIDA! Science centrum navštívilo za necelý rok již 130 000 lidí

Brno, 29. července 2015 - Brněnské VIDA! Science centrum, které veřejnosti přibližuje zábavnou formou vynálezy a zákony vědy a techniky, navštívilo do poloviny letošního července téměř 130 000 lidí. V provozu je přitom jen 9 měsíců. Většinou do pavilonu D na brněnském výstavišti chodí jednotlivci, o prázdninách je ale centrum oblíbeným cílem příměstských táborů.

vida science centrum bvv brno

„Jsem přesvědčen, že jsme začali dobře. Lidé k nám chodí opakovaně a přijíždějí ze všech koutů republiky. Velmi pozitivní ohlasy máme jak na expozici, tak na představení s pokusy, která jsou součástí vstupného. Také školy si k nám už našly cestu a programy pro ně určené se velmi rychle zaplnily," uvedl Lukáš Richter, ředitel Moravia Science Centra Brno, které centrum VIDA! provozuje.

Novinkou je výstava, kterou centrum připravilo ve spolupráci s Akademií věd ČR. Věnuje se především optickým přístrojům. Prostor výstavy je stejně jako celé centrum klimatizovaný, což návštěvníci v horkém létě ocení.

Nefunkčnost exponátů, se kterou se musí potýkat všechny expozice, jež jsou interaktivní a vybízejí návštěvníky ke hře, VIDA! dlouhodobě drží pod hranicí 10  procent. „Snažíme se dělat všechno pro to, aby to bylo ještě méně, ale opravy jsou složité a velmi nákladné. Navíc máme otevřeno každý den, opravujeme tedy za provozu,“ uvedl Richter.

Podle odborníků se VIDA! stala novou významnou atrakcí Brna, k čemuž přispívá důraz na tradici i moderní design pavilonu. Přestavba si kladla za cíl zachovat maximálně identickou podobu, pavilon tak respektuje původní vzezření, které symbolizuje názor 70. let.  Ryze moderním prvkem je pak ikonický vchod do budovy.

vida science centrum brno expozice

„Pravděpodobně nejosobitějším prvkem designu budovy je dohněda zbarvená lastura u vchodu, která má za cíl vytvářet příjemný kontrast oproti striktnímu tvaru zbytku budovy," objasnil architekt Vladimír Pacek ze společnosti K4, která v projektu zaštiťovala architektonický návrh, projektovou přípravu i inženýrskou činnost.

Návštěvnost centra po více než půlroce využití vnímá pozitivně stát i město. „Ministerstvo školství hodnotí projekt kladně, od spuštění ostrého provozu funguje bezproblémově a těší se zájmu veřejnosti, o čemž svědčí vysoká návštěvnost,“ uvedla vedoucí oddělení vnějších vztahů a komunikace resortu Jitka Ježková.

Pozitivní je i reakce brněnského magistrátu. „VIDA! má celospolečenský význam a upevňuje pozici Brna jako města vědy, výzkumu a inovací. Popularizaci vědy a vědeckých poznatků především mezi dětmi a mladými lidmi shledáváme jako zásadní. Proto město Brno podporuje mimo jiné i  rozvoj Hvězdárny a planetária Brno a spolupracuje intenzivně s brněnskými vysokými školami,“ sdělila Zuzana Gregorová z brněnského magistrátu.

(red), foto: archív VIDA! Science centrum


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...