Ořešín o víkendu oslaví 740 let od první písemné zmínky

Brno, 11. června 2015 - Lidé z jedné z nejmenších brněnských městských částí Ořešín budou o následujícím víkendu slavit. Ve dnech 12.-13. června se tam uskuteční každoroční slavnosti Ořešínské léto, které jsou letos spojeny s oslavami 740. výročí od první písemné zmínky o Ořešíně.

oresin 740 let

Slavnosti budou zahájeny v pátek 12. června v 17.30 hodin děkovnou bohoslužbou ve sportovním areálu na Příhoně. Po ní bude následovat koncert k 740. výročí Ořešína.

I na víkend je pak připraven rozmanitý program pro malé i velké i bohaté občerstvení. Sportovci se vydají na běžecký závod okolo Ořešína nebo si zahrají nohejbal, sousedé opět pořádají jarmark a hospodáři i hospodyně budou soutěžit o nejlepší ořechovici a sladké nebo slané výrobky z ořechů. Na programu je i soutěž v řezání pilou, divadlo a taneční zábava.

První písemná sbírka o osadě Ořešín pochází z 5. června 1275. Souvisí s nájemní smlouvou, kterou uzavřel tehdejší zábrdovický opat Theodorcius s panem Bambo, oblíbeným a věrným prokurátorem moravského zemského komořího Černína z Popovic. Na základě této smlouvy byl klášterní statek Horus (Ořešín) přenechán se všemi právy a užitky zmíněnému prokurátoru Bambovi. Tento dokument je k nahlédnutí na úřadu městské části Ořešín. Originál je uložen v Moravském zemském archivu v Brně.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF