Brno slaví 100. výročí narození Gustava Broma

Brno, 19. května 2021 - Gustav Brom, Brňan, který dobyl svět, by 22. května oslavil 100. narozeniny. V rámci projektu Gustav Brom 100 se chystá několik akcí k uctění jeho památky. Autorem myšlenky je Vladimír Koudelka, některé akce chystá TIC BRNO i další brněnské instituce. Součástí bude také Den Gustava Broma, vernisáž výstavy fotografií i aplikace, která vás provede po místech spjatých s jeho životem.

gustav brom narozeniny

Saxofonista, dirigent, skladatel, kapelník, zpěvák, manžel, otec, fotbalový fanoušek a především brněnský patriot. Tento člověk mnoha tváří zvládal bravurně funkci manažerskou a díky tomu se ve své době o Orchestru Gustava Broma dozvěděl celý svět. Pod jeho vedením absolvoval na 250 zahraničních turné a prestižní americký magazín Down Beat jej v roce 1974 zařadil mezi 10 nejlepších big bandů světa. Jako kapelník stál v jeho čele celých 54 let. Gustav Brom sice zemřel v roce 1995, ale jeho nejstarší dítě – Rozhlasový big band Gustava Broma – se má dál čile k světu.

„Já vidím Gustava Broma především jako velkého brněnského patriota. Brňana s velkým srdcem, charismatického a empatického člověka, který působil a pomáhal nejen v muzice. A kterému je podle mého Brno ještě hodně dlužno. Cenu města Brna in memoriam nebo i čestné občanství města Brna by si rozhodně zasloužil,” říká Vladimír Koudelka, autor myšlenky brněnských oslav Gustava Broma.

Jednou z akcí připomínajících Broma jako fenomenálního hudebníka i objevitele talentů bude výstava Fenomén Gustav Brom, kterou připravuje TIC BRNO. Ta bude zahájena 22. května v Alfa pasáži, bude volně přístupná a potrvá měsíc. „Rozsah výstavy neumožňuje vyčerpávající zhodnocení této všestranné osobnosti, ale nabízí spíše vhled do jeho bohatých aktivit. Zprostředkovává nám navíc i soudobou vizuální kulturu, využívá materiál z oblasti TV produkce, grafického designu i z osobních archivů jeho kolegů a přátel,” uvádí Marika Kupková, kurátorka Galerie TIC. Výstava nezůstane jen u obrazové části, ale bude obsahovat i zvukovou složku, jakýsi QR juke box, který návštěvníkům umožní užít si Bromovu hudbu i výpovědi osobností z rozhlasového seriálu Když se řekne Gustav Brom.

Na 22. května pak připadá Den Gustava Broma. U lavičky Jaromíra Hniličky, odhalené 15. června 2020 k osmdesátému výročí prvního vystoupení kapely Gustava Broma, bude ráno v 10 hodin zasazen cedr Gustava Broma a zahraje současný orchestr nesoucí jméno legendárního kapelníka.

V neposlední řadě bude Rozhlasový Big Band Gustava Broma také součástí speciálního narozeninového dílu zábavného pořadu Manéž Bolka Polívky, která bude věnována 60. výročí brněnské-ho studia České televize. V podání orchestru zazní například slavná skladba Hvězdy jsou jak sedmi-krásky nad Brnem, která dala název také vůbec prvnímu pořadu z produkce brněnského studia ČT. Narozeninová Manéž Bolka Polívky se bude vysílat v sobotu 26. 6., ve 20:00 na ČT1.

Speciální program k oslavám chystá letos v létě Filharmonie Brno a promítání filmů o Bromově životě s následnou diskuzí proběhne i v rámci festivalu UPROSTŘED. Na podzim bude k dílu Gustava Broma dále odkazovat část programu festivalu JazzFestBrno. Po brněnských stopách Gustav Broma vás dále provede připravovaná aplikace projektu Gustav Brom 100, kterou chystá TIC BRNO. Zjistíte například, kde potkal svou životní lásku, nebo která z ulic je po něm pojmenována. Dozvíte se, že byl mimo jiné nadšeným fotbalovým fanouškem - zápasy Zbrojovky si ne-nechával utéct ani na cestách. Na informačních centrech bude nově volně k dispozici tiskovina mapující jeho život. Informace o aktuálním dění naleznete na sociálních sítích TIC BRNO.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...