Kupte si tykadla, startuje sbírka Světluška na pomoc nevidomým

Brno, 8. září 2014 - Více než sedm a půl tisíce dobrovolníků s tykadly a krovkami můžete potkat až do pátku v ulicích českých a moravských měst. Začala celonárodní sbírka Světluška na pomoc nevidomým a těžce zrakově postiženým, kterou organizuje Nadační fond Českého rozhlasu. Vybrané peníze slouží na výcvik asistenčních psů, speciální pomůcky, studijní stipendia nebo osobní asistenty.

svetluska charita sbirka

„Letos se zapojil rekordní počet dobrovolníků, a tak na Světlušky narazíte ve více než tři sta městech a obcích“, řekl ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip a prozradil, že Světluška si letos připravila překvapení. „Každý, kdo si koupí píšťalku, náramek nebo tykadla dostane v ceně sbírkového předmětu malý dárek,“ doplnil Filip.

Převážnou část dobrovolníků v ulicích tvoří žáci a studenti základních a středních škol, ale nechybí ani dobrovolní hasiči. Nově bylo letos uzavřeno partnerství s Asociací turistických oddílů mládeže (Asociace TOM). Podporovat Světlušku se tak rozhodly i oddíly Asociace TOM z Bystřice pod Hostýnem,  Litoměřic nebo Třince, kde doposud Světluška nezářila. Do sbírkové akce se zapojují i vybrané mateřské školy a knihovny.

Projekt Světluška pomáhá každoročně stovkám zrakově handicapovaných vést maximálně samostatný život. Například třináctileté školačce Natálce A. z Českých Budějovic přispívá Světluška na pedagogickou asistentku, takže chodí do šesté třídy na běžné základní škole a stíhá bez problémů studijní tempo svých vidících kamarádů. Světluška neopouští ale nevidomé ani v dospělosti. Nejčastěji jim pomáhá se zaplacením speciálních pomůcek, jako jsou mluvící počítače, mobilní telefony, nebo optické lupy zvětšující text. Bez nich nemají těžce zrakově postižení lidé přístup k informacím a je pro ně složité najít si zaměstnání nebo jiné uplatnění. Světluška podporuje také neziskové organizace, které pomáhají zvyšovat kvalitu života zrakově postižených lidí.

Kdo si nestihne chytit Světlušku v ulicích, může ji podpořit po celý rok například odesláním „déemesky“. Dárcovskou sms posílejte ve tvaru DMS SVETLUSKA na telefonní číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, Světluška obdrží 28,50 Kč. Po celý rok je možné přispět také na známé sbírkové konto „deset devítek“ 99999 99999/0100 nebo zvolit další způsoby platby na internetových stránkách svetluska.net.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...