Čeští polárníci uvízli kvůli potížím argentinské armády v Antarktidě

Brno/Ostrov Jamese Rosse, 5. března 2012 (MEDIAFAX) - Tři brněnští vědci, kteří měli být již téměř měsíc doma, uvízli na antarktické stanici J. G. Mendela na Ostrově Jamese Rosse. V pondělí to řekl vedoucí expedice Pavel Kapler s tím, že odlet vědců komplikují potíže argentinské armády, která zajišťuje cestu polárníků zpět na pevninu. "Česká expedice tak bude pravděpodobně transportována argentinskými vrtulníky na jihoamerický kontinent v nejbližším možném termínu, zřejmě v první polovině tohoto týdne," řekl Kapler. Dodal, že poslední nejednoznačné zprávy z armády však naznačují i další možné komplikace s cestou do Česka.

antarktida-ledovec

K vědecké výpravě se naopak na začátku března přidal po komplikované cestě cestovatel a fotograf Jiří Kolbaba. "Bude se jako dobrovolník kromě jiného podílet na zazimování stanice," řekl Kapler. Jeho zdržení způsobil stejně jako v případě odletu českých vědců souhrn komplikací na straně argentinské armády.

Podle Kaplera jsou všichni čeští vědci na polární stanici zdraví a v pořádku. "Cestovatel Kolbaba vše nadšeně fotografuje a šíří kolem sebe pozitivní náladu," uzavřel šéf české polární mise.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF