Polárníci z Masarykovy univerzity pokračují ve své antarktické misi

Ostrov Jamesse Rosse / Brno, 27. února 2012 (MEDIAFAX) – Vědecká expedice Masarykovy univerzity v Brně již téměř měsíc pracuje na stanici J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě. V pondělí informoval o novinkách v jejich práci prostřednictvím elektronické pošty správce stanice a vedoucí vědecké expedice Pavel Kapler. Pozdější příjezd expedice na ostrov Jamese Rosse si podle něj vynutil maximální uspíšení všech vědeckých prací. "Díky dobrým plavebním podmínkám, které panovaly, se vědcům vyslaným ze základny na expedici podařilo odebrat cenné vzorky vody, půdy a stáhnout záznamy z meteorologických přístrojů v blízkých lokalitách Trinity Peninsula, Solorina Valley i ze sousedního ostrova Vega," informoval Kapler.

antarktida_tucnak

S domovskou stanicí J.G. Mendela jsou vědci v terénu v kontaktu přes ruční vysílačky. "Toto rádiové spojení nyní výrazně posílí a zkvalitní nová retranslační stanice, jejíž instalace na vrcholu bezmála čtyřsetmetrové hory Bibby Hill se aktivně účastnili téměř všichni účastníci třináctičlenné expedice," řekl Kapler.

Během necelého měsíce, který čeští vědci tráví na stanici, pokračují v dlouhodobých sledováních. "Začali jsem ale i s novým typem výzkumů. Měříme intenzitu celkového slunečního záření, škodlivého ultrafialového záření a soustředíme se i na výzkum základních meteorologických prvků," řekl Kapler. Během posledních dvou týdnů polárníci také kompletně opravili měřicí přístroje, které poškodily silné vichřice v průběhu loňské zimy.

Rozsáhlá glaciologická a topografická měření provádí brněnští vědci ve vnitrozemní ostrova Jamese Rosse na údolním ledovci Whisky a dómovém ledovci Davies. "Další odborné aktivity, zejména měření mocnosti aktivní vrstvy permafrostu a měření mikroklimatických podmínek vybraných biotopů a nově odledněných povrchů děláme na východním pobřeží Antarktického poloostrova v lokalitě Camp Hill, podél pobřeží ostrova Jamese Rosse v Solorina Valley, zátoce Brandy Bay, vrcholové plošiny Bibby Hill a stolové hoře Johnson Mesa," vypočítal Kapler.

Během parazitologického výzkumu vedeného studentkou doktorského studijního programu, nalovili vědci pomocí nastražených sítí ryby rodu Trematomus z čeledi Nototheniidae, která je pro Antarktidu endemická.

„Na stanici J. G. Mendela jsme ryby standardně parazitologicky pitvali. Nalezené ektoparazity žábrohlísté a endoparazity tasemnice, motolice, vrtejše a hlístice jsme odebrali pro pozdější detailní určení a pro další morfologické a molekulárně genetické studie v České republice," řekl Kapler. Upřesnil, že vědci našli přes tisíc kusů parazitů. Mimo parazitologického materiálu odebraného z ryb získali výzkumníci i materiál z dalších lokalit souostroví Jižní Shetlandy. "Jednalo se o vzorky pro výzkum různých druhů tučňáků," upřesnil vedoucí expedice.

Polárníkům však v poslední době nepřeje počasí. "Fouká silný vítr a počasí se od druhé poloviny února horší, výpravy do vzdálenějších lokalit jsou stále obtížnější," informoval Kapler. Vědci se proto stále více soustředí na výzkumy v blízkém okolí stanice.

Českými polárníky v pondělí zároveň otřásla zpráva o požáru brazilské stanice na ostrově Krále Jiřího. Podle cestovatele Jiřího Kolbaby vypukl požár v technické části stanice a vyžádal si nejméně tři oběti na lidských životech. "Je jen velmi těžké najít slova, která by popsala atmosféru na naší stanici. Čeští polárníci jsou otřeseni touto hrůznou událostí a upírají své myšlenky ke kolegům, kteří stále bojují s ohněm, i k rodinám obětí," řekl Kapler.

Česká stanice J.G. Mendela je ale podle šéfa mise nepoměrně menší a tak dá mnohem méně práce riziková stanoviště uhlídat. "Právě tento měsíc jsme udělali periodickou zkoušku všech čtrnácti hasicích přístrojů. Všichni věříme, že podobné neštěstí české stanici nehrozí, přirozená opatrnost všech členů expedice se ale tragédií brazilských kolegů mnohonásobně posílila," uzavřel Kapler.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF