Fakultní nemocnice zaznamenala loni po dlouhé době úbytek porodů

Brno, 28. února 2012 (MEDIAFAX) - Počet porodů ve Fakultní nemocnici Brno (FNB) klesl za loňský rok téměř o 200. V úterý to řekl přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Pavel Ventruba. V Jihomoravském kraji se loni uskutečnilo celkem 12 540 porodů, z nichž 6 173 provedli lékaři ve Fakultní nemocnici Brno. V roce 2010 se konalo z celkových 13 198 jihomoravských porodů 6 358 v brněnské nemocnici. Porodnost se snižuje celkově v celé České republice. "Zatímco v kraji klesá počet narozených dětí už tři roky, naše nemocnice to loni zažila poprvé," uvedl Ventruba.

tehotenstvi-detail-bricha

Problém je podle lékařů v tom, že odrodily silné ročníky. "Průzkum ukazuje, že jsme na začátku období poklesu počtu živě rozených dětí, který bude pokračovat. Po sedmdesátých a osmdesátých ročnících budou rodit devadesáté. Těch je podstatně méně, což se odrazí v celkové porodnosti," vysvětlil primář Neonatologického oddělení FNB Ivo Borek.

Jak dodal, stále více se také rodí nezralé děti. "Důvodů je několik. Může to být kvůli věku rodiček, ale dalším velkým faktorem je také to, že se o těhotenství pokouší nemocné ženy, které dříve rodit vůbec nemohly. Díky moderní vědě jsou ale těhotné, a proto se také zvyšuje počet mrtvě rozených plodů. U nemocných žen, které se pokouší o zdárný vývoj těhotenství, je mnohem větší rizikovost," řekl Borek.

Podle něj by právě rizikové rodičky měly absolvovat péči v perinatologických centrech. "Pokud není průběh těhotenství komplikovaný a porod lze očekávat v termínu, nemusí ženy do perinatologických center chodit. Pokud má ale těhotná potíže, hrozí předčasný porod a další komplikace, je velkou výhodou porod v centru, které má prostředky pro optimální péči rodičky i dítěte," zdůraznil primář.

Perinatologické centrum je pracoviště poskytující na nejvyšší úrovni komplexní péči o nejzávažnější stavy vyskytující se v průběhu těhotenství, porodu a šestinedělí jak u matky, tak i u plodu a novorozence. V prvé řadě se stará o kritické stavy ohrožující život rodičky nebo plodu.

I přes pokles porodů se ve FNB drží počet vícečetných těhotenství. "Porodů ubývá, ale dvojčat se nám rodí stále stejně. Mnohdy je to kvůli umělému oplodnění, kterého často využívají nemocné nebo starší ženy. U nich by se měla po dosažení vícečetného těhotenství řešit otázka redukce tohoto těhotenství, neboť z medicínského pohledu může taková situace rodičku vystavit riziku. Může předčasně porodit, potratit nebo to skončit tragicky," vysvětlil Ventruba důvody, proč je třeba hlídat vícečetná těhotenství.

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...