V brněnské zoo se narodilo mládě takina indického, matka jej odmítá

Brno, 20. února 2012 (MEDIAFAX) - Zoo Brno má nové mládě takina indického, vzácného turovitého sudokopytníka z Himaláje. Jak sdělila mluvčí zoo Lucie Kapounová, matka mládě odmítá. "Matka nechce dát mláděti pít," uvedla Kapounová. Podle ní se chovatelé snaží o umělý odchov. "Není však jisté, zda se podaří malého takina udržet při životě," dodala. Zoo Brno chová takiny od roku 1999, kdy získala chovný pár z berlínského Tierparku. První mládě, samička, se narodilo v dubnu 2003. Nyní má brněnská zoo dva samce a čtyři samice. Tři mláďata přišla na svět v Brně.

takin-indicky-zoo-brno

Takin indický připomíná na první pohled připomíná tělem bizona, rohy pakoně, nosem losa a rychlostní a hbitostí kamzíka. Kůže takinů produkuje olej, který jej chrání proti dešti a mlhám. Velký samec váží až 400 kilogramů. "Lidem může nahánět strach, přitom je to poměrně milé zvíře. Jeho domovem je východní Himaláj a vysoká pohoří Tibetu, jižní Číny, Bhútánu a severní Barmy," uvedla mluvčí.

Zvíře má vynikající čich. Živí se listím, trávou, ale dokáže se postavit i na zadní a okusovat větve stromů.

Lenka Horáková, ilustrační foto: zoobrno.cz

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...