Brno brzy zpřístupní druhou největší kostnici v Evropě

Brno, 30. ledna 2012 (MEDIAFAX) - Političtí představitelé Brna, archeologové, stavbaři a novináři si v pondělí prohlédli nově opravené prostory pod kostelem svatého Jakuba v Brně. Labyrint chodeb totiž skrývá unikát - druhou největší kostnici v Evropě, větší existuje pouze v proslulých pařížských katakombách. "Kostnice pod kostelem svatého Jakuba bude po Mincmistrovském sklepě a Labyrintu pod Zelným trhem třetím podzemním prostorem, který brněnská radnice zpřístupní veřejnosti," řekl brněnský primátor Roman Onderka.

kostnice_ales_svoboda

Jakubská kostnice je největší kostnicí v Česku a druhou největší svého druhu v Evropě. Nacházejí se v ní ostatky asi padesáti tisíc lidí. Lebky a dlouhé kosti jsou v podzemí vyskládány do pyramid vyplněných menšími kostmi. Drobné kosti a úlomky jsou pak uloženy pod podlahou komor. Brněnský magistrát věnoval na zpřístupnění kostnice 33 milionů korun. Podzemní pohřebiště pod svatým Jakubem má totiž ambici stát se jednou z prvořadých brněnských pozoruhodností.

Součástí úprav kostnice byly i stavební práce. Stavbaři postavili nový vstup do kostnice. V době, kdy se dovnitř ukládaly lidské ostatky, byla přístupná pouze z kostela, zprostředka chrámové lodi po schodišti ukrytém pod kamennou deskou. Pro prohlídky vznikl nový vstup z Jakubského náměstí. "Kostnice pro veřejnost zpřístupníme ještě před letní turistickou sezonou," řekl Onderka.

O existenci podzemních hrobek v Brně se ví od roku 2001. Několik sond pod jakubským kostelem potvrdilo existenci rozsáhlého pohřebního komplexu. Z dosud provedených antropologických rozborů vyplynulo, že jsou zde pochovány oběti středověkých morových a cholerových ran, válečných událostí z doby třicetileté války a švédského obléhání.

Jiří Nováček, foto: Aleš Svoboda

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...