Vranov u Brna: Vězenští kaplani řeší, jak vrátit do života trestance

Vranov u Brna, 21. října 2011 (MEDIAFAX) - Tři desítky vězeňských kaplanů z celého Česka se sjely do Vranova u Brna k diskusi o tom, jak začlenit vězně vracející se z výkonu trestů do společnosti. Čtyřdenní setkání kaplanů a dobrovolných duchovních katolické církve se koná v Duchovním centru sv. Františka z Pauly.

Vezeni-vezen-mrize

"Na konferenci mluvíme hlavně o tom, jak zajistit fungující systém pedagogické a následné péče o propuštěné vězně. Jejich životní situace stejně jako snaha o opětovné začlenění do společnosti po návratu z vězení jsou v Česku v současnosti velmi naléhavými a nedostatečně řešenými problémy," řekla v pátek Veronika Zemanová z Brněnského biskupství.

Úvodní rozpravu vedl páter František Lízna, který působil řadu let jako vězeňský duchovní na Mírově. O zkušenosti se v přednáškách podělí kromě jiných i ředitel ostravské Nové šance Petr Novák, jehož občanské sdružení se zaměřuje na resocializaci vězňů a hledání účinných forem snižování recidivy a efektivnější adaptaci mužů propuštěných z výkonu trestu.

Přednášet budou také Immaculata Konvalinková a Jaromír Smejkal z občanského sdružení Podané ruce, které se věnuje i lidem se závislostmi, hlavní kaplanka vězeňské služby České republiky Květoslava Jakubalová z rýnovické věznice i ti, kteří prošli vlastní zkušeností výkonu trestu a následného návratu na svobodu.

"Nedílnou součástí programu je každodenní mše svatá, společné modlitby, sdílení, diskuse a práce ve skupinách," dodala Zemanová.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Srpen 2019  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..