Má být KSČM zakázána? Senátoři Pithart a Štětina přijedou diskutovat do Brna

Brno, 16. září 2011 (MEDIAFAX) - Komunistická strana Čech a Moravy by měla být zakázána. Takové je téma moderované oxfordské debaty, která se uskuteční ve středu večer v aule Právnické fakulty v Brně, řekla studentka Barbora Rácová.

MU_pravnicka_fakulta

Zákaz KSČM hodlá obhajovat senátor Jaromír Štětina (za TOP 09 + STAN), který se dlouhodobě snaží o zákaz komunistické partaje, a advokát Stanislav Němec, který připravoval návrh na pozastavení činnosti KSČM. Proti zákazu budou debatovat místopředseda senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) a politolog Lubomír Kopeček.

Organizátoři chtějí podle Rácové přinést vyváženou diskuzi, kdy se mohou k tématu vyjádřit obě strany a ihned na sebe reagovat.

Otázka, zda zakázat KSČM, vzbuzuje i po více než dvaceti letech po listopadové revoluci velké emoce, které často přebíjejí i logické argumenty. "Od debaty si slibujeme, že tento problém uchopí z obou stran, a divákům vysvětlí, jaká jsou pro a proti zákazu," řekl agentuře Mediafax organizátor debaty Ondrej Lunter.

Debatu organizují studenti Masarykovy univerzity. Její formát kopíruje v britském prostředí velmi populární oxfordské debaty – jeden tým řečníků argumentuje pro tezi, druhý proti ní. Jejich vystoupení jsou krátká a strany se střídají, mohou tak na svoje argumenty reagovat. "Taková debata je názorově vyvážená a atraktivní pro diváky," popsal výhody projektu Lunter.

Předchozí debata, která řešila dilema, zda má Česká republika stavět nové jaderné elektrárny, přilákala více než tři sta diváků.

Jiří Nováček, foto: law.muni.cz

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...