Samec levharta zakousl v zoo samici při pokusu o připuštění

Brno, 10. května 2011 (MEDIAFAX) - Samice levharta cejlonského v pondělí uhynula v brněnské zoo poté, co ji při pokusu o připuštění zakousl samec. Ten na samici ihned zaútočil a nepustil ji ani po varovných výstřelech a kropení vodou, informovala Lucie Kapounová z brněnské zoo.

Levhart

Připuštění čtrnáctileté samice Ruwani a pětiletého samce Arnolda pracovníci zoo podrobně probrali s předními českými odborníky na chov šelem, kteří se vyslovili pro společný chov. "Jakmile jsme ale zvířata připustili k sobě, samec okamžitě samici napadl a zakousl ji," řekla Kapounová.

Samec se nezalekl ani varovných výstřelů a nepřestal ani po pokropení vodou či jiných pokusech o oddělení. "Samice byla mrtvá okamžitě a jejímu úmrtí se nedalo zabránit," uvedla Kapounová s tím, že vzhledem k ochraně života a zdraví personálu není možné mezi šelmy vstupovat.

"U levhartů jsou bohužel vzájemná napadení s fatálními následky častá. Za posledních pět let registrujeme v České republice čtyři podobné případy ať už v Praze nebo Ústí nad Labem," dodala.

Brněnská zoo, která staví nový výběh právě pro levharty, bude zvažovat nový přírůstek. "O úhynu samice jsme informovali koordinátora chovu, se kterým v budoucnu budeme řešit pořízení mladé levhartí samice," zakončila Kapounová.

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Říjen 2021  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..