Městský soud uznal akademika Horynu za vyhrožování kolegovi vinným

Brno, 25. února 2011 - Soud v Brně uznal v pátek vinným profesora Masarykovy univerzity Břetislava Horynu, že posílal výhrůžné e-maily kolegovi Jaroslavu Hrochovi. Obžalovaný musí zaplatit pokutu ve výši 50 tisíc korun, pokud tak neučiní, hrozí mu dva měsíce vězení, vynesl verdikt soudce Martin Hrabal.

 

Kladivo

Soudce zohlednil Horynův dosavadní život bez konfliktů se zákonem. „Výhrůžné e-maily byly jakýmsi vybočením z života profesora Horyny, a proto mu soud udělil peněžitý trest ve výši 50 tisíc korun,“ zdůvodnil Hrabal verdikt s tím, že kvůli beztrestnosti soud nepotrestal akademika podmínkou, která by jinak byla na místě.

Pokud Horyna peněžitý trest neuhradí, hrozí mu dvouměsíční odnětí svobody. Rozsudek však není pravomocný, obhájce Horyny Jiří Soukop podal na místě odvolání. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Břetislav Horyna před třemi lety anonymně vyhrožoval prostřednictvím e-mailové korespondence smrtí svému kolegovi z katedry filozofie brněnské Masarykovy univerzity Jaroslavu Hrochovi.

Soudní síní zaznělo všech devět emailů, které byly předmětem obžaloby. "Stačí jedna injekce v trolejbusu, celkové ochrnutí, shniješ zaživa.....Myslíš si, že zalezeš a nebudeš vidět? Ani omylem, fešáku, už brzo to začne, dočkáš se. Shniješ, než tě najdou..." citoval z emailů soudce.

V průběhu celého soudního sporu Horyna tvrdil, že celý případ proti němu vykonstruoval Hroch, který žárlí na jeho profesní kariéru. Napadený Hroch zase uvedl, že se po přečtení výhružek zhroutila jeho manželka, která onemocněla. Pisatel ji totiž zahrnul do posledního e-mailu s tím, že s výhrůžkami souhlasí, protože už to s manželem nemůže vydržet.

Oba akademici dál pracují na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. "Dokud není rozsudek pravomocný, nemůžeme dělat žádná rozhodnutí. Pokud ale rozsudek nabude pravomoci v podobě pokuty, neumožňuje mi zákoník práce rozvázat s profesorem Horynou pracovní poměr," řekl po soudě děkan fakulty Josef Kroup s tím, že fakulta zvažuje podání celé věci etické komisi, která by vše projednala s právním odborem univerzity.

Zcela jasno však bude, až rozsudek nabude pravomoci.

Profesor Horyna se po rozsudku odmítl věci vyjádřit, profesor Hroch se líčení nezúčastnil.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...