Novinky brněnských vinoték – leden 2023

Brno, 1. ledna 2023 – Nový rok přináší na pulty brněnských vinoték hned několik zajímavostí. Například poměrně málo známou novošlechtěnou odrůdu Merzling, Rulandské šedé v podobě oranžového vína či Chardonnay z padesátileté vinice na úbočích Bílých Karpat.

Vivat vinum 201 600x400

 

 

Rulandské šedé oranžové víno 2018 výběr z bobulí suché - Rodinné vinařství Jedlička Bořetice 65x226

Rulandské šedé, oranžové víno 2018 výběr z bobulí, suché

Rodinné vinařství Jedlička, Bořetice
Morava, Velkopavlovická, Bořetice
569 Kč (VSV)

Oranžové víno s 14,5 % alkoholu, 1,6 g/l kyselin, 0,1 g/l zbytkového cukru a 31,7 g/l bezcukerného extraktu. Jantarový odlesk v číši. Opojná vůně kvetoucího žita, vosku, medové plástve, sušeného ovoce a karamelu. Chuť plná, s jemným tříslem, extraktivní s dlouhou dochutí. Kořenité tóny chuti připomínají kandovaný pomeranč, grapefruit, sušené meruňky, med a žitného chleba. Víno bylo vyrobeno bez použití síry, bez chemického školení i filtrace technologií známou již více než 8 000 let. Oranžové víno se krásně páruje s luxusními sýry.

Blanc de Noirs brut Crémant de Bourgogne AOC - Montgermont 64x227

Blanc de Noirs brut Crémant de Bourgogne AOC

Montgermont
Francie, Burgundsko, Côte Chalonnaise
549 Kč (BOR)

Bílé šumivé suché víno z modrých hroznů vyrobené tradiční metodou zrání v lahvi. Vyrobené jako cuvée odrůd Pinot Noir a Gamay. Zrálo na kalech po dobu 30 měsíců. Barva vína je světle zlatavá a perlení jemné. Aroma je velmi ovocné, především zde hrají hlavní roli jahody a borůvky. Na patře je šťavnaté, svěží s převahou červeného ovoce a svěží kyselinky. Závěr je dlouhý a bohatý. Vhodná kombinace: jako aperitiv, během jídla nebo k dezertům.

Merzling Fresh Collection 2022 suché - VÍNO HRUŠKA 60x264

Merzling Fresh Collection 2022 pozdní sběr, suché

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká, Blatnička, Vinohrádky
197 Kč (HRU)

Suché bílé víno s 12 % alkoholu, 5,8 g/l kyselin a 2,9 g/l zbytkového cukru. Merzling je středně pozdní odrůda, která dává harmonická vína s lehkým ovocným až kořeněným aroma, se svěží kyselinkou. Aroma a chuť evokuje bílé květy, citrusy, kdoule a jablečné křížaly.

Müller Thurgau Latitude 49 2020 kabinetní víno suché - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 58x261

Müller Thurgau Latitude 49 2020 kabinetní víno, suché

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Mikulovská, Perná, U spálené hospody
145 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Florální aroma jarních květin, kvetoucího bezu a čerstvých citrusových plodů doprovází v chuti pikantní kyseliny letních jablek a limetek, s muškátovými hrozny v závěru. Ke kuřecímu prsíčku supreme s lístky ledového salátu a jogurtovo-bylinkovým dresinkem. Výborně doplní čerstvé sýry typu Lučina, Palouček aj. Alkohol 12 %.

Rulandské bílé 2021 pozdní sběr suché - Vinařství Bukovský 58x264

Rulandské bílé 2021 pozdní sběr, suché

Vinařství Bukovský
Morava, Velkopavlovická, Kobylí, Dvořanky
250 Kč (VVB)

Suché výrazné víno zlatavé barvy připravené z výtečně vyzrálé sklizně. Koncentrovaná vůně v sobě spojuje vůni zralých hrušek, zralou pšenici a výrazné květinově medové aroma. Plné a extraktivní víno má díky ročnímu zrání v dubových sudech podmanivý medově taninový dřevitý charakter. V dlouhém závěru vína se snoubí veškeré vjemy navozující pocit čisté chuťové harmonie. Alkohol 12,5 %, kyseliny 5,9 g/l, zbytkový cukr 0,3 g/l.

André rosé 2021 pozdní sběr polosladké - Vinařství Bukovský 58x265

André rosé 2021 pozdní sběr, polosladké

Vinařství Bukovský
Morava, Velkopavlovická, Bořetice, Kraví hora
210 Kč (VVB)

Sytější načervenalá barva, výrazná vůně a chuť je dána delší macerací na slupce. Svěží kyselinka a vyšší zbytkový cukr utváří dokonalou harmonickou kompozici. Vínu dominují tóny čerstvých jahod a zralých malin. Alkohol 11,5 %, kyseliny 6,7 g/l, zbytkový cukr 37,5 g/l.

 

Chardonnay 2020 kabinetní víno suché - Rodinné vinařství Janásovi 60x255

Chardonnay 2020 kabinetní víno, suché

Rodinné vinařství Janásovi
Morava, Slovácká, Boršice u Blatnice, Molvy
190 Kč (JAN)

Bílé suché víno s 11,0 % alkoholu, 0,5 g/l zbytkového cukru a 4,7 g/l kyselin. Světle zlatavá barva, ovocná vůně i chuť s výraznou minerální stopou. Těžká jílovitá půda z podhůří Bílých Karpat společně se starými keři vinice Molvy dodávají vínu harmonii ve vůni i šťavnaté chuti.

  • Zlatá medaile – Galerie rulandských vín 2022 (Kyjov)

Chardonnay Wave art 2020 moravské zemské víno suché - Vinařství LAHOFER 65x232

Chardonnay Wave art 2020 moravské zemské víno, suché

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská
490 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Mošt fermentoval ve zcela novém akátovém sudu, ve kterém víno dalších 12 měsíců nazrávalo. Tato péče mu dodala osobitý výraz s tóny akátového květu a medu, jemnou taninovou stopu a společně s vyšší kyselinkou celkově nezaměnitelnou a jedinečnou tvář. Punc výjimečnosti mu dodává i skutečnost, že se jedná o limitovanou edici v exkluzivní řadě Wave art, neboť tato šarže byla vyrobena v počtu pouhých 240 kusů lahví. Alkohol 13,0 %, zbytkový cukr 0,1 g/l, kyseliny 7,7 g/l, bezcukerný extrakt 26,7 g/l.

Ryzlink vlašský 2019 VOC Pálava suché - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 60x260

Ryzlink vlašský 2019 VOC Pálava, suché

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Mikulovská, Perná, Purmice
440 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Buket přezrálých rynglí, zavařených meruněk a botrytických rozinek doplňují čerstvě sušené pálavské bylinky. Chuť vína je opulentní, výrazně kořenitá, s vrstevnatě medovým závěrem. Ke grilovaným mušlím sv. Jakuba s bramborovým pyré, nebo zajíci s dýní a angreštovým dipem s foie gras. Skvěle se snoubí s vyzrálými horskými sýry. Alkohol 13 %.

Dornfelder 2021 pozdní sběr suché - Vinařství Vajbar 62x247

Dornfelder 2021 pozdní sběr, suché

Vinařství Vajbar
Morava, Velkopavlovická, Velké Pavlovice, Nadzahrady
199 Kč (KAR, ROU, VGA, VSV, VUR)

V poslední době velmi populární odrůda. Velmi hutné a temné víno, ideální partner ke zvěřinovým specialitám. Barva je temně borůvková s inkoustovými odlesky. Vůně je velmi bohatá, zralá a plná. Nacházíme marmelády a kompoty z ostružin, borůvek a klikví. Za nimi přichází pražená i zelená káva. Chuť je stejně plná a bohatá jako buket, živá a pevná. K nalezení čerstvé brusinky, lehce pikantní tóny černorybízových listů a v dlouhém závěru dominují višně v čokoládě. Vhodné ke zvěřinovému ragú.

Frankovka Latitude 49 2020 pozdní sběr suché - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 59x262

Frankovka Latitude 49 2020 pozdní sběr, suché

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Velkopavlovická, Rakvice, Trkmansko
145 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Buket fermentovaných višní a švestkových povidel doplňuje v chuti pardubický perník v čokoládě s příjemným pralinkovým závěrem. Ke grilované panence s růžičkovou kapustou a celero-bramborovým pyré. Výborně doplní jemné sýry s bílou plísní na povrchu. Alkohol 12,5 %.

Rulandské modré 2021 výběr z hroznů suché - Vinařství HANZEL 59x263

Rulandské modré 2021 výběr z hroznů, suché

Vinařství HANZEL
Morava, Znojemská, Hostěradice, Volené pole
220 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Červené víno s 13,0 % alkoholu, 1,2 g/l zbytkového cukru, 4,9 g/l kyselin a 37,6 g/l bezcukerného extraktu. Extraktivní víno syté cihlově červené barvy, která je pro tuto odrůdu typická. Ve vůní se objevují tóny připomínající sladkou červenou papriku nebo poctivý jahodový džem. Chuti dominuje přívětivá a delikátní tříslovina, doplněná o jemně ovocnou stopu po vyzrálých lesních jahodách.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Přehled vinoték – leden 2023

BOR – Borgo Shop
HRU – Víno Hruška
JAN – Vinotéka vinařství Janás
KAR – Vinárna U Karafy
MBV – Moravská banka vín
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
ROU – Vinotéka Roučí
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VSV – Vinný sklípek Vinárium
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana

Více v: Přehled brněnských vinoték


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...