Hledání nejlepšího Vinařství roku 2020 začíná, letos živěji a hlavně virtuálně

Brno, 2. prosince 2020 – Soutěž Vinařství roku se navzdory epidemii bude konat i letos. Značná část 11. ročníku soutěže se přesunuje do online prostředí, a slibuje tak mnohem dynamičtější a intenzivnější průběh. Registrace uchazečů bude probíhat od 1. do 31. prosince prostřednictvím online přihlášky.

Vinařství roku 600x400

Přihlášená vinařství budou dle objemu produkce rozdělena do třech kategorií – malé, střední a velké vinařství, z nichž následně odborná komise vybere ta nejlepší jako vítěze jednotlivých kategorií absolutního vítěze, držitele titulu Vinařství roku 2020. Tento titul může získat pouze vinařství, které vyniká ve vinařském oboru a svým podnikáním nadmíru pozitivně vybočuje z řady ostatních vinařství v České republice. Na rozdíl od nespočtu tuzemských i světových soutěží vín tedy nestačí pouze mimořádná kvalita vyráběných vín.

„Na internet se přesouvá hlavně veřejná část soutěže včetně vyhlášení vítězů. Základní platformou se všemi informacemi se stane samozřejmě web soutěže s jeho rozšířeními na sociální sítě Facebook, Instagram a YouTube, kde budeme pravidelně streamovat videa. První naše video bude formou pohlednice informující, že soutěž začala a jaké jsou změny“ sdělil hlavní organizátor soutěže Martin Chlad ze Svazu vinařů ČR a dodal: „Věříme, že veškeré změny budou nakonec pozitivním impulsem pro budoucnost soutěže. Šampioni minulých ročníků a současní finalisté se na webu představí mnohem detailněji, budou mít možnost s lidmi přímo komunikovat, ale hlavně také prodávat víno.“

Tři fáze soutěže

V první fázi budou probíhat nominace jednotlivých vinařství vinařskými spolky a sdruženími, nebo se mohou vinařství nominovat sama, pokud ovšem plní veškeré povinnosti dané vinařským zákonem. Následně bude nominované hodnotit porota složená ze zástupců širší odborné veřejnosti z řad vinohradníků a vinařů, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, odborného tisku, enologie, sommelierství, marketingu, prodeje vína, architektury nebo designu. Toto hodnocení zúží počet nominovaných na finálových devět, tedy tři zástupci z každé kategorie – malá vinařství (do 50.000 litrů/rok), střední (50.001 – 250.000 litrů/rok) a velké vinařství (nad 250.000 litrů/rok). V konečné třetí fázi posoudí sedmičlenná odborná komise přímo v jednotlivých vinařstvích, do jaké míry naplňují finalisté stanovená soutěžní kritéria, a definitivně rozhodne o vítězích.

Celý proces hodnocení bude završen 4. února, kdy budou oceněny významné osobnosti moravského a českého vinařství za záslužné počiny, a především vítězové ve třech soutěžních kategoriích a absolutní vítěz Vinařství roku 2020. Slavnostní vyhlášení se tentokrát nebude konat tradičně na brněnském výstavišti, ale proběhne naživo online formou a opět ho bude moderovat Marek Eben.

Od prosince až do poloviny ledna, do okamžiku, kdy porota vybere devět finalistů aktuálního ročníku, budou na streamu probíhat krátké medailonky deseti dosavadních vítězů. Součástí budou také online degustace a rozhovory se zástupci těchto vinařství. Zájemci si tak budou moci vína koupit a sami ochutnat. Až budou známi finalisté letošního ročníku tak bude podobnou formou prezentováno právě těchto devět vinařství.

Vítězi titulu Vinařství roku se v minulosti stala vinařství Škrobák, Víno J. Stávek, Vinselekt Michlovský, Bohemia Sekt, Hana Mádlová, Znovín Znojmo, Sonberk, Château Valtice – Vinné sklepy Valtice, Zámecké vinařství Bzenec a Vican rodinné vinařství. Soutěž vyhlašuje a titul „Vinařství roku“ uděluje Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem, za významné podpory Vinařského fondu ČR a Jihomoravského kraje.

logo Vinarstvi roku 600x400

Důležité termíny:
1. prosince 2020 – vyhlášení soutěže o titul Vinařství roku 2020 + začátek přihlašování
31. prosince 2020 - ukončení možnosti nominace a přihlášení
1. – 14. ledna 2021 - hlasování poroty – výběr devíti finalistů
22. – 27. ledna 2021 – hodnocení finalistů odbornou komisí
4. února 2021 – slavnostní vyhlášení vítězů – online přenos, stream TV

Více informací na www.vinarstviroku.cz.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...