Svaz vinařů se ostře ohradil proti tvrzením zástupců lihovarnického průmyslu

Velké Bílovice, 30. září 2012 – Svaz vinařů ČR se ostře ohradil proti tvrzením Petra Pavlíka, prezidenta Unie výrobců a dovozců lihovin a ředitele Likérky Stock Plzeň Božkov a Vladimíra Steinera, výkonného ředitele Unie vývozců a dovozců lihovin. Ti v pondělí pro celostátní média uvedli, že trh s lihovinami klesá, zatímco trh v víny roste. Podle oficiální tiskové zprávy Svazu vinařů se jedná o manipulativní a nepravdivé tvrzení, které má za cíl podpořit zavedení spotřební daně na tichá vína.

svaz_vinaru_logo

Svaz argumentuje zjištěním společnosti Nielsen, která se zabývá průzkumy trhu a spotřebitelského chování. Podle jejího průzkumu klesá trh s tichým vínem stejně jako trh s pivem a lihovinami. Meziročně klesl množstevně o 12,6 % a v tržbách o 6,5 %.

Podle on-trade auditu společnosti DataServis poklesla spotřeba tichých vín v českém gastronomickém sektoru mezi roky 2011 a 2010 o 1,4 % a mezi roky 2010 a 2009 dokonce o 8,5 %. Spotřeba tichých vín v české gastronomii poklesla při porovnání prvního pololetí roku 2012 a prvního pololetí roku 2011 o 4%. Pokles byl způsoben jednak změnou spotřebitelského chování a orientací spotřebitelů na jiné druhy nápojů (širší sortiment), ale hlavně za ním stojí nejistá ekonomická situace zákazníků a všeobecný pokles spotřeby.

Tyto efekty dopadají jak na tichá vína, tak na destiláty a pivo. Zavedení spotřební daně na tichá vína by podle Svazu vinařů mělo za následek zanedbatelný výběr daně, ale způsobilo by dramatický propad spotřeby moravských a českých tichých vín.

„Svaz vinařů České republiky zásadně odmítá vládou navrhované zavedení spotřební daně na tichá vína a nehodlá obětovat své odvětví snahám pomoci lihovarnickému průmyslu k vyšším ziskům či sanaci ztrát," uvádí Svaz ve svém tiskovém prohlášení. Navíc připravuje vypracování nezávislé studie dopadů zavedení spotřební daně na tichá vína, protože ministerstvo financí svůj návrh žádnou studií podložený nemá.

foto: Svaz vinařů ČR


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...