Novinky brněnských vinoték - květen 2019
Brno, 1. května 2019 – V květnu se mezi novinkami brněnských vinoték objevují vína ročníku 2016, 2017 a hlavně 2018. Nový ročník ukazuje své možnosti a prezentuje se formou suchých vín, často ale i víny s vyšším zbytkovým cukrem.
Ryzlink vlašský TERROIR PÁLAVA 2018 výběr z hroznůVinařství Vajbar Novinka v nabídce letošního roku: originální vína edice TERROIR PÁLAVA z hroznů, které se urodily na svazích Pálavy. Barva je svítivě zeleno-zlatá. Vůně je bohatá, velmi zralá a plná. Dominuje v ní jitrocelový sirup, akátový a piniový med. Neztrácí se ani minerální stopa, za kterou přichází sušené meruňky a meloun Galia. Chuť je široká a mohutná. Zprvu medové tóny s praženými oříšky, poté nastupují pikantní traviny a teplý dlouhý závěr patří citrusům – od limety přes mandarinku po grep. Ke krocanovi s kaštanovou nádivkou. Alkohol 14,3 %, zbytkový cukr 7,8 g/l, kyseliny 6,4 g/l. Chardonnay 2016 moravské zemské vínoVinné sklepy U Jeňoura Bílé suché víno žlutozelené barvy s dobrou viskozitou. Ve vůni je výrazná máta s kopřivou a oskeruše. Silná chuť je v harmonii s vůní. Hodí se k bílým rybám, nebo i ke svíčkové na smetaně nebo jen tak pro potěšení. Víno zrálo 6 měsíců na kvasnicích (sur lie). Cukernatost 22 °ČNM, zbytkový cukr 3,1 g/l, kyseliny 7 g/l, alkohol 13,0 %.
Chardonnay Karel Roden 2018 pozdní sběrVICAN rodinné vinařství Bílé suché víno s 11,6 g/l zbytkového cukru, 6,5 g/l kyselin a 13,5 % alkoholu. Zlatá barva se žlutými odlesky. Nasládlá ovocná vůně drobného zahradního ovoce. Příjemná chuť s vyváženým zbytkovým cukrem a kyselinou je doplněna o svěžest žlutého melounu. Víno se skvěle hodí ke grilovaným zeleninovým špízům s domácí tatarskou omáčkou. Sauvignon 2017 pozdní sběrVinařství Velké Bílovice Suché bílé víno s 2,6 g/l zbytkového cukru a 6,2 g/l kyselin. Zelenkavá barva, se střední viskozitou. Vůně nabídne v nástupu ovocité tóny v podobě vyzrálých broskví přecházející do tropických plodů. Chuť je středně dlouhá, plná a má výbornou harmonii. Víno s příjemnou pikantní kyselinkou s ovocnou dochutí. Doporučujeme podávat k mořským plodům nebo ke kuřecímu masu. Kerner 2016 pozdní sběrVinařství Baloun Kerner je německá odrůda vzniklá křížením odrůd Trolínské & Ryzlink rýnský. Suché víno s 12,5 % alkoholu, 5,6 g/l zbytkového cukru a 6,5 g/l kyselin má svěží zelenožlutou barvu. V krásné kompozici se zde snoubí ušlechtilost Ryzlinku rýnského a jemné muškátové až kořenité tóny Trolínského. V chuti jednoznačně dominuje harmonie. Ušlechtilé medové tóny jsou elegantně doplněny svěží kyselinkou. Celkově je víno velmi příjemně pitelné. Doporučeno podávat k předkrmům, lehkým úpravám ryb, drůbeže a telecímu masu.
Veltlínské zelené 2018 moravské zemské vínoIng. Libor Průdek - Rodinné vinařství Polosuché bílé víno s 11,5 % alkoholu, 9,2 g/l zbytkového cukru a 5,1 g/l kyselin. Víno světle žluté barvy, vůně výrazná po bílých broskvích. Chuť ovocitá, s jemnou kyselinkou a pepřovostí v dochuti. Víno je vhodné pro denní stolování. Lze kombinovat se širší škálou pokrmů. Mladá jsou vhodná ke studeným masům, omáčkám a slaným předkrmům, vyzrálá k hovězímu, filé z mořských ryb a k neutrálním omáčkám. Sylvánské zelené 2018 moravské zemské vínoVíno Perk Polosuché bílé víno s 11,0 % alkoholu, 13,0 g/l zbytkového cukru a 6,0 g/l kyselin. Příjemné, společenské víno, které navodí pohodovou atmosféru. Nenápadně kořenité ve vůni. Celkově působí uceleně a doplní jemná jídla.
|
Veltlínské zelené 2017 pozdní sběrVinařská škola Valtice Víno světle zlaté barvy. Ve vůni pepřovité a v chuti uhlazená kyselina díky metodě sür-lie. Bílé suché víno se zbytkovým cukrem 0,9 g/l, kyselinami 5,9 g/l a alkoholem 12,0 %.
Saphira 2018 výběr z hroznůVinařství Volařík Polosladké bílé víno se zbytkovým cukrem 36,5 g/l, kyselinami 7,7 g/l a alkoholem 13,5 %. Saphira okouzlí intenzivní vůní a chutí po šťavnatém ananasu a lesních jahodách. Dochuť je velmi harmonická, plná a kořenitá. Muškát moravský 2017 moravské zemské vínoVinařství Pod Kumstátem Polosladké víno velmi světle žluté barvy a vyšší viskozity, díky vyššímu zbytkovému cukru (18,9 g/l). Aroma typicky muškátové s ovocnými tóny černého rybízu a pomela. Chuť po přezrálých citrusech, skvělé šťavnaté víno s delší mnohovrstevnatou dochutí. Mile překvapí i odpůrce muškátových odrůd. Alkohol 12,5 %, kyseliny 6,4 g/l. Doprovodí například citrónový cheesecake.
Chardonnay 2018 pozdní sběrVinařství HANZEL Polosladké víno intenzivní, sytě žluté barvy vyzrálého citrónu má kořenité aroma s vanilkovo-smetanovými tóny a závěrem po zavařených mandarinkách. Ve svěží, frešové chuti tóny po citrusech a citronové trávě. I přes vyšší přírodní cukr (38,2 g/l) působí víno díky šťavnaté kyselince (7,1 g/l) hebce a zakulaceně. Chardonnay lze párovat s grilovanými krevetami, ricottou, vepřovými kotletami se smetanovou omáčkou nebo krůtím steakem s citronovo-česnekovým přelivem. Alkohol 11,0 %. Rulandské šedé 2018 výběr z hroznůVinařství LAHOFER Polosladké bílé víno s 11,5 % alkoholu, 38,6 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin. Plné, mohutné a extraktivní Rulandské šedé s výraznou barvou připomínající žlutý meloun, který je i ve vůni spolu s lehkým marcipánovým tónem. Chuť, podtržená příjemnou kyselinkou, připomíná zralou, sladkou hrušku. Ke snoubení s paštikami z kachních či husích jatýrek nebo s vyzrálejšími kozími sýry. Cabernet Sauvignon rosé 2018 moravské zemské vínoIng. Libor Průdek - Rodinné vinařství Suché růžové víno s 11,5 % alkoholu, 8,0 g/l zbytkového cukru a 5,5 g/l kyselin. Víno lososové barvy, ve vůni ovocité. V chuti výrazné, svěží, s jemnou kyselinkou a příjemnou dochutí. Aromatická rosé vína velmi dobře doprovázejí grilovaná jídla, zejména ryby, bifteky, krůtí maso. Nero d‘Avola Koiné 2017 Sicilia DOCBotter Červené suché víno z oblasti Sicílie. Víno je vyrobeno z odrůdy Nero d‘Avola (100 %) čistě v nerezu. Intenzivní červená barva, ovocná a lehce kořeněná vůně s tóny ostružin, borůvek a moruší. Středně plné a suché víno, velmi ovocné a dobře zakomponovaná tříslovina. Skvělé k pečenému a grilovanému červenému masu, zvěřině a tvrdým sýrům. Vhodné k okamžitému vypití i 3–4leté archivaci. Cabernia 2009 výběr z cibébOldřich Drápal Výjimečné sladké víno od nestora moravských slámových vín. Díky vyššímu obsahu kyselinek (7,2 g/l) si víno uchovává i přes vysoký zbytkový cukr (74,0 g/l) svou svěžest. Bezcukerný extrakt 54 g/l, alkohol 13,5 %.
|
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Přehled vinoték – květen 2019
BOR Borgo Shop
GAV Galerie vín – Vinařství pod zámkem
GLO Vinotéka Globus
KLE Klenotnice vín
MAS Masová bedýnka
MBV Moravská banka vín
MOR Moravská Vinotéka Mojmírák
NCK Vinotéka NC Královo Pole
PER Vinotéka Perkmistr
RET Retro Consistorium Wine & Gourmet shop
ROZ Rozverný hrozen
SOM Sommelierský Servis
SYR Prodejna Vinařství Volařík a Syrer Morava
UZM Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA Vinná Galerie
VIM Vinotéka-Pivotéka Mlýnská
VIT Vinotéka Vitis
VPV Vinotéky Pálavské vrchy
VUD Vinárnička u Divadla
VVI Vinotéka Vínovín
Více v Přehledu brněnských vinoték
|
- Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
- Co je to hromadný extrém? Na jakých faktorech to závisí?
- Jaké příslušenství byste měli používat pro svůj vůz
Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...Kalendář vinařských akcí
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |