Novinky brněnských vinoték - červenec 2018

Brno, 1. července 2018 – Červencové tipy se točí kolem bílých a růžových vín. Převážně jsou to veselá a živá vína pro chvíle letní pohody, vhodná jako osvěžení v parných dnech. Některá jsou pak určena jako doprovod k jídlům, nezávisle na ročním období. A jiná jsou vysloveně přemýšlivá, silná, spíše k vychutnávání u hořícího krbu.

vino-cervenec2018

Grüner Veltliner 2015 barrique - Weingut Hörmann 58x265Grüner Veltliner 2015 barrique

Weingut Hörmann
Rakousko, Weinviertel, Mailberg
328 Kč (KLV)

Víno má krásnou oranžovou barvu, je vhodné ke kombinaci s pokrmy s kari kořením, k rybám, chřestu, kořeněným sýrům. Víno je plné a výrazné. Ve vůni i v chuti najdeme výraznou kombinaci vína, dřeva a sherry. Spontánní fermentace probíhala 4 týdny, následně víno zrálo 12 měsíců v novém barrique sudu. Alkohol 15,5 %. Víno je nefiltrované a nesířené.

Cépage Ryzlink vlašský 2017 pozdní sběr - NOVÉ VINAŘSTVÍ 62x269Cépage Ryzlink vlašský 2017 pozdní sběr

NOVÉ VINAŘSTVÍ
Morava, Mikulovská podoblast, Drnholec, Slunečný vrch
209 Kč (KLV, NCK, OCF, VGA)

Bílé suché víno s 14,0 % alkoholu, 3,5 g/l zbytkového cukru a 7,5 g/l kyselin, žluto-zelené barvy. S vůní i chutí žlutého melounu a citrusových plodů s příjemnou kyselinou, poté přecházející do lehké dochuti lučních květin a medu. Hodí se k zeleninovým jídlům, sladkovodním rybám, zrajícím sýrům.

Ryzlink vlašský 2017 pozdní sběr - VICAN rodinné vinařství 59x265Ryzlink vlašský 2017 pozdní sběr

VICAN rodinné vinařství
Morava, Mikulovská podoblast, Mikulov, Pod Mušlovem
330 Kč (VGA)

Edice Kolekce Roden. Suché bílé víno s 2,9 g/l zbytkového cukru, 6,9 g/l kyselin a 13,5 % alkoholu. Světle zlatavá barva. Intenzivně minerální aroma v kombinaci s citrusovým ovocem. Chuť je plná, šťavnatá, s decentní kyselinkou a dlouhotrvající minerální dochutí. Skvěle hodí k candátovi na kmíně.

Sauvignon 2016 pozdní sběr - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 62x260Sauvignon 2016 pozdní sběr

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Mikulovská podoblast, Perná, Věstonsko
265 Kč (MBV, MOR, VIT, VPV, VUR)

Hrozny pochází z vinice s regulovanou sklizní. Víno kvasilo a dlouhodobě zrálo ve velkém 6000 litrovém sudu z francouzského dubu. K zeleninovému salátu s tuňákem a olivami, k pikantním a kořeněným úpravám krůtího masa, překvapí chuťová harmonie s čerstvými kozími sýry. 13 % alkoholu.

Rulandské modré klaret 2017 kabinetní víno - VÍNO HRUŠKA 60x265Rulandské modré klaret 2017 kabinetní víno

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká podoblast, Zlechov, Horky
229 Kč (HRU)

I když název napovídá, že se bude jednat o víno červené, barva je světlá – jemně růžová až nazlátlá. Hrozny se totiž v tomto případě lisují vcelku, bez mletí a nakvášení, a proto nedojde k uvolnění červeného barviva. Suché víno s 0,7 g/l zbytkového cukru, 6,2 g/l kyselin a 11,5 % alkoholu.

Rulandské bílé Zimní vrch 2016 pozdní sběr - Vinařství Volařík 62x247Rulandské bílé Zimní vrch 2016 pozdní sběr

Vinařství Volařík
Morava, Mikulovská podoblast, Dolní Dunajovice, Zimní vrch
266 Kč (VPV)

Příjemně nasládlé, byť suché víno s vyrovnanou delší dochutí. Vhodné pro samostatné pití i do gastronomie.
Vůně je středně intenzivní až jemná, květinovo-ovocná, později s citrusy. Chuť je silná, jemně nasládlá, s dostatečnou kyselinou, s tóny sladkých hroznů a žlutého melounu, delší dochuť. Alkohol 13,5 %.

Pinot Blanc 2016 pozdní sběr - Víno J. Stávek 62x240Pinot Blanc 2016 pozdní sběr

Víno J. Stávek
Morava, Velkopavlovická podoblast, Horní Bojanovice, Framperky
320 Kč (MFM, SKL)

Vyzrálá barva prozrazuje delší zrání vína v několika dubových sudech. Velmi komplexní víno, s tóny vinohradnické broskve, žluté mirabelky, ale především jablka, žluté Jaderničky moravské, a to zvláště svou kořenitostí a vyváženou chutí. Střed chuti vyplňuje viskózní až nasládlý charakter z dlouhého ležení na kvasničních kalech a také taniny z několika různých druhů slavonského a francouzského dubového dřeva a objemu sudů (225 a 1500 litrů). Alkohol 12,5 %, zbytkový cukr 2,9 g/l, kyseliny 6,1 g/l. Výborně doprovodí jakýkoliv salát s kuřecím masem a sušenými rajčaty.

Pálava 2016 pozdní sběr - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 62x260Pálava 2016 pozdní sběr

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Mikulovská podoblast, Klentnice, Nad Sv. Leonardem
265 Kč (MBV, MOR, VIT, VPV, VUR)

Hrozny pochází z regulované sklizně a jsou zpracovány technologií kontrolované fermentace. Expresivní květinová vůně s výrazným projevem kvetoucích růží, kompotovaného liči a zavařených broskví uzavírá v dochuti jablko-hruškový koláč s čerstvými bylinkami. Suché víno s 13,0 % alkoholu, k humrovému koktejlu s artyčokovými srdíčky a maracujou. Noblesně doprovodí jemně aromatické polotvrdé a tvrdé sýry.

Tramín červený 2016 pozdní sběr - Víno J. Stávek 62x241Tramín červený 2016 pozdní sběr

Víno J. Stávek
Morava, Velkopavlovická podoblast, Vrbice, Skale
340 Kč (MFM, SKL)

Tramín je odrůda, která se díky svým ušlechtilým vlastnostem pěstuje tisíce let. Na Moravě se jí dobře daří na půdách mezi Němčičkami a Čejkovicemi. Barva vína je slámová, se zlatavým odleskem. Svědčí tak o vyzrálosti hroznů a delší maceraci slupek. Vůně je odrůdová, výrazně parfémová, po kandovaných broskvích, pomerančové kůře a pivoňkovém květu. V okrouhle kulaté chuti převažují tóny kořenitosti v podobě skořice, mírně pak slupka sušené meruňky. Dochuť vína je velmi dlouhá po lesním medu. Alkohol 13,0 %, zbytkový cukr 3,2 g/l, kyseliny 5,5 g/l. K ovocným dezertům nebo místo nich.

Traminer Aromatico Viola 2017 DOC Friuli Aquileia - Ca Tullio 64x229Traminer Aromatico Viola 2017 DOC Friuli Aquileia

Ca' Tullio
Itálie, Friuli-Venezia Giulia, Viola
229 Kč (BOR)

Bílé suché víno odrůdy Traminer Aromatico. Jemné lisování, kontakt se slupkami po dobu 12 hodin. Fermentace při nižší kontrolované teplotě v nerezových tancích. Leželo 3 měsíce na kalech, které byly pravidelně promíchávány. Víno poté dozrávalo opět v nerezových tancích. Víno slámové barvy se zlato-zelenkavými odlesky, v aroma lístky růží, citrusy a meruňka. V chuti svěží, čisté, s trvající dochutí ovoce a květin. Vhodné k předkrmům na bázi mořských plodů nebo k bílému masu. Alkohol 12,5 %.

Zweigeltrebe Rosé 2017 kabinetní víno - Vinařství HANZEL 58x266Zweigeltrebe Rosé 2017 kabinetní víno

Vinařství HANZEL
Morava, Znojemská podoblast, Hostěradice, Volné pole
160 Kč (MBV, SOM, UZM, VVI)

Polosuché růžové víno z odrůdy Zweigeltrebe nabízí barvu červeného grepu a svěží vůni malin. Malinové tóny také dominují šťavnaté chuti, kterou v jejím závěru doplňuje lehký nádech červených grepů. Víno působí lehkým dojmem a náramně během letních dnů osvěží. Alkohol 11,5 %, zbytkový cukr 13,1 g/l, kyseliny 8,9 g/l.

Cuveé Fantome 2017 - NOVÉ VINAŘSTVÍ 60x269Cuveé Fantome 2017

NOVÉ VINAŘSTVÍ
Morava, Mikulovská podoblast
247 Kč (KLV, NCK, OCF, VGA)

Růžové polosuché víno z modrých hroznů s 12,5 % alkoholu, 14,9 g/l zbytkového cukru a 6,3 g/l kyselin. Růžovo-oranžová jiskrná barva. Příjemná vůně a chuť jahod, s jemnou dochutí až chilli papriček. Hodí se k masu, upraveném na rožni či grilu, i k ovocným dezertům.

Svatovavřinecké Rosé 2017 kabinetní víno - Vinařství LAHOFER 62x246Svatovavřinecké Rosé 2017 kabinetní víno

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská podoblast
109 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VVI)

Polosladké lehké a osvěžující růžové víno z odrůdy Svatovavřinecké doprovází meruňková barva a vůně jahod, třešní a červeného pomeranče. V chuti převládají tóny citrusu a žlutého grepu s lehkým limetkovým závěrem. Dobře vychlazené rosé je příjemným společníkem na odpolední setkání s přáteli a ideálním doplňkem letních garden parties. Alkohol 10,0 %, zbytkový cukr 19,8 g/l, kyseliny 6,8 g/l.

Solaris 2017 pozdní sběr - Templářské sklepy Čejkovice 77x267Solaris 2017 pozdní sběr

Templářské sklepy Čejkovice
Morava, Slovácká podoblast
170 Kč (HVV, LIQ, MAN, MBV, PEA)

Polosladké bílé víno s 12,0 % alkoholu, 28,0 g/l zbytkového cukru a 7,0 g/l kyselin. Víno je svítivě zelenožluté barvy. Ve vůni dominují tóny tropického ovoce, zejména zeleného kiwi, přezrálých hroznů a bílých lučních kvítků. Chuť je sladká, zemitá, lehce kořenitá, v závěru s nastupujícími medovými tóny. Víno z řady Gold Collection je vhodné k pokrmům, jako například ryby, drůbež, nevýrazné úpravy červeného masa.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Přehled vinoték – červenec 2018

BOR – Borgo Shop
HRU – Víno Hruška
HVV – Hradní vinotéka Veveří
KLV – Klášterní vinárna
LIQ – Liquor shop a vinotéka HY&VE co
MAN – Maneo
MBV – Moravská banka vín
MFM – My Food Market
MOR – Moravská Vinotéka Mojmírák
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
OCF – Vinotéka OC Futurum
PEA – Don Pealo
PER – Vinotéka Perkmistr
SKL – Sklizeno
SOM – Sommelierský Servis
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VIT – Vinotéka Vitis
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VUR – Vinotéka u Romana
VVI – Vinotéka Vínovín

Více v Přehledu brněnských vinoték


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...