Naši vinaři si ze San Francisca přiváží desítky medailí

Brno, 2. července 2015 - Moravští a čeští vinaři přivážejí desítky medailí z mezinárodní soutěže San Francisco International Wine Competition. Její 35. ročník vynesl našim vinařům jednu velkou zlatou medaili, dále 7 zlatých, 31 stříbrných a 37 bronzových.

vino vinari soutez nvc san francisco

Celkově tedy vinaři získali 76 medailí. Velkým úspěchem jsou další medailová ocenění pro moravská červená vína, kterých uspělo celkem 6. Účast našich vín proběhla za finanční podpory Vinařského fondu a organizačního zajištění Národního vinařského centra.

Velkou zlatou získala Pálava 2014 pozdní sběr z firmy Vinice Hnanice. “Tak jako Žatecký chmel nebo Budějovický Budvar se i naše moravská vína stávají světovou specialitou - je jich málo, jsou netradiční a jsou výborná,” komentoval výsledky ředitel firmy Evžen Kašpárek. Kolekce vín vinařství Vinice-Hnanice získala “Best of Nation Award”. Oceněné víno, jako jediné z České republiky, dostalo velkou zlatou medaili a zařadilo se tak mezi nejlepších 5% z téměř 5 tisíc vzorků z celého světa.

Největší dojem v San Franciscu zanechala Pálava, tedy odrůda vyšlechtěná na Moravě. Dalších šest zlatých medailí pak získaly odrůdy Rulandské modré, Rulandské šedé, André, Ryzlink vlašský, Chardonnay a Irsai Oliver. Velká odrůdová pestrost panovala i u stříbrných a bronzových medailí, což jen dokládá, že naše vinařství vyniká kromě individuálních úspěchů také nesmírnou rozmanitostí a nadstandardně vysoko kvalitou napříč všemi pěstovanými odrůdami.

„San Francisco International Wine Competition je nejprestižnější soutěží vín v USA a úspěch moravských vín zde není náhodný. V zámoří naše vína budí zaslouženou pozornost pravidelně a letošních 76 medailí navazuje na úspěchy v minulých letech,“ říká Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.
 
Již 35. ročníku San Francisco International Wine Competition se letos zúčastnilo 4902 vín z 26 zemí, což je o 7 % více než loni. Porota byla složena ze špičkových odborníků, jakými jsou například  Anthony Dias Blue, výkonný ředitel soutěže nebo Tim Macdonald, ředitel odborné jury. Z dalších zemí zde působili například Jim Harré, mezinárodní hodnotitel z Nového Zélandu či Rowald Hepp z Německa.

Zdroj: NVC


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...