Hradní vinárna na Špilberku opět v provozu

Brno, 29. května 2014 - Po otevření jižního křídla v minulém roce hrad Špilberk dále ožívá. V lednu letošního roku zahájilo na hradě provoz Café Špilberk a nově byla pro veřejnost otevřena i Hradní vinárna Špilberk, která chce navázat na tradici dnes již legendární vinárny a restaurace, která zde fungovala od roku 1964.

spilberk-hradni vinarna250

Novým nájemcům po roce 1989 se příliš nedařilo, až byl provoz v roce 2006 zcela ukončen. Znovu se tak na Špilberk vrací restaurační zařízení, které k němu po několik desetiletí neodmyslitelně patřilo.

V prostorách, kde se dnes nachází vinárna, vybudovala první jídelnu německá armáda v roce 1942. Jídelna s výčepem tehdy sloužila potřebám wehrmachtu, stravovali se zde důstojníci i mužstvo. Interiéry jídelny byly upraveny do romantizujícího stylu – nacházela se zde červená podlaha s neglazovanými dlaždicemi, trámové stropy, malovaná kachlová kamna, rustikální masívní dřevěný nábytek i dřevěné obložení stěn. Na stropě i v opěrných trámech pak byly vyřezány dekorativní motivy, často v podobě listů a hroznů vinné révy. Točité schodiště gotického typu pak vedlo do patra, kde se nacházela společenská místnost pro důstojníky, tzv. Schwalbennest (vlaštovčí hnízdo).

spilberk-hradni vinarna-40.leta01Archívní fotografie hradní vinárny, 40. léta

V 60. letech 20. století byly provedeny další úpravy již pro potřeby hradní vinárny, která zde byla otevřena v roce 1964. Prostory byly rozšířeny o provozní zázemí a o další salónky, které zabíraly celé vnější jižní křídlo. Hostům se také zpřístupnily sklepní prostory, které jsou jediným dochovaným středověkým prostorem souvisejícím s původním královským palácem ze 13. století. Hradní vinárna na Špilberku byla tehdy jedním ze čtyř podniků v Brně, jež měly povoleny noční provoz. V menu se nacházela jídla a nápoje, které tehdy byly velkou vzácností, a tomu odpovídaly i ceny. O charakteru svědčí i fakt, že do vinárny se vcházelo přes šatnu s obsluhou. Mezi návštěvníky tak patřili zejména cizinci, političtí funkcionáři, taxikáři či později veksláci. Nejvíce hostů tradičně přicházelo v období konání veletrhů. Pro obyvatele Brna byla návštěva vinárny obvykle velkou událostí a mnozí na to dodnes vzpomínají.

spilberk-hradni vinarna-70.leta01Stav v sedmdesátých letech

V době rekonstrukce jižního křídla mezi lety 2011 až 2013 byl restauraci i vinárně vrácen původní vzhled z let čtyřicátých. Velká péče byla věnovaná obnově a restaurování všech detailů, například dveřím, podlahám, obložení či kachlovým kamnům. Důsledně se dbalo na zachování stylu, který prostoru vetkla německá armáda, proto i dnes je možné na kachlových kamnech vidět veduty moravských „německých" měst i s německými názvy. Zachována byla sklepní vinárna i vstup na jižní terasu z prvního patra. Dnes však již restaurace nezabírá prostory celého jižního křídla.
Nový provozovatel, společnost Spilberg agency s.r.o., chce navázat na slavnou éru mezi 60. a 80. lety, mimo jiné i tím, že zachovala původní jméno – Hradní vinárna Špilberk. Rovněž se rozhodla obnovit tradici pravidelných večerů s cimbálovou muzikou v pátek a sobotu. Hradní restaurace se bude prezentovat špičkovou českou a moravskou kuchyní se širokou nabídkou zvěřiny.

spilberk-hradni vinarna-soucasnost
„Připravujeme snoubení jídla s vínem a degustační menu. Unikátní historický interiér jistě nadchne nejen milovníky gastronomie, ale je přímo stvořen pro firemní i soukromé akce. Pro firemní klientelu kromě akcí na nádvořích a hradbách hradu nabídneme reprezentační historické prostory hradní hlásky, vhodné pro porady, firemní prezentace a slavnostní pohoštění," uvedl provozovatel restaurace Igor Macášek. Speciální nabídkou budou i svatby na hradě včetně obřadu. V nejstarších dochovaných prostorách brněnského hradu Špilberk – v historických sklepeních, bude otevřena vinotéka a vinné sklepy.

V těchto sklepích se bude vyrábět a nabízet speciální prémiové víno s unikátní etiketou cuvée Špilberk a také exkluzivní slámové víno vzniklé přímo na Špilberku. Špilberk by se tak do budoucna mohl stát jedním ze středisek prezentace jihomoravského vinařství v Brně – sídelním hradem moravského vína!

Zdroj a foto: Muzeum města Brna

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...