Vinné trhy v Čejkovicích nabídnou o víkendu bohatý program

Brno/Čejkovice, 27. května 2014 - Již podevatenácté se potkají tisíce milovníků kvalitního moravského vína, hudby a tance v Čejkovicích. Poslední květnový a první červnový den zde proběhnou čejkovické Vinné trhy s bohatým kulturním programem. Připraveni jsou vinaři z celé obce, aby představili to nejlepší víno v prostorách zámku a v sokolovně.

vino lahev

"Akce má svou tradici a opodstatnění. V prvé řadě se jedná o prezentaci místních vinařů. Je to přehlídka v kulturním a historickém prostředí, takže má také své kouzlo," uvedl čejkovický starosta Pavel Novotný.  Produkty návštěvníkům nabídne asi třicítka producentů. Nejstarší z nich, vinařské družstvo Templářské sklepy Čejkovice, bude lákat k prohlídce sklepního labyrintu, největší láhve na tiché víno v ČR, vlastní výroby, ale i na koštování mladých vín.

Oblíbená slavnost vína přinese nově řemeslný jarmark, cimbálovou a dechovou hudbu i několik divadelních představení. "Chtěli jsme nabídnout vyžití pro celé rodiny, nejen pro dospělé. Na své si přijdou také děti, pro něž jsou připravené například tvořivé dílny či divadlo," sdělil Novotný.  

Čejkovické trhy oficiálně začínají až v sobotu 31. května, avšak nedočkavý návštěvníci mohou vybrané vzorky místních vín ochutnat na zámku již večer předtím a to za doprovodu cimbálové muziky.

Sobotní start Vinných trhů s řemeslným jarmarkem bude jako již tradičně v historickém duchu, jelikož Čejkovice jsou známy především minulostí spjatou s templářským řádem a v současnosti s největším vinařským družstvem - Templářskými sklepy Čejkovice. V sobotu v půl jedenácté dopoledne na zámeckém nádvoří pořádání trhů povolí komtur Ekko, což byl nejznámější představitel templářského řádu v Čechách a na Moravě, který sídlil v Čejkovicích na přelomu 13. a 14. století. Následuje slavnostní přípitek a zahájení trhů.

V plánu kulturní nabídky téhož dne je hned několik divadelních představení, mezi nimiž jsou Bajky, Syndibád či Ptáci v podání divadla Studna z Hosína u Českých Budějovic. Jeho členové navíc předvedou animaci na chůdách a hlavně pro ty nejmenší připraví Úžasný svět her a loutkový ateliér. Hudební zábavy se zhostí uskupení Nešlapeto, dechová hudba Vinařinka, ženský sbor Levandula z Čejkovic a mužský sbor Révokaz. Další zábava bude od sedmi hodin večer v režii skupiny Merllin. "V neděli v půl osmé ráno bude v kostele sv. Kunhuty mše svatá za vinaře a vinařky," poznamenal starosta. Nedělní košt vína bude nachystaný od desíti dopoledne do dvou hodin odpoledne.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...