Na výstavišti se uskuteční mezinárodní soutěž vín Grand Prix Vinex 2013

Brno, 30. dubna 2013 – Brněnské výstaviště bude ve dnech 2. a 3. května hostit odborné hodnocení jubilejního 20. ročníku mezinárodní soutěže vín Grand Prix Vinex 2013. Soutěže se letos zúčastní rekordních 607 vzorků vín ze 14 států světa. Veřejnost bude mít příležitost seznámit se nejen s oceněnými víny na mezinárodním veletrhu Vinex, který se uskuteční 24. a 25. května 2013.

vinex

Nejvíce vín v soutěži má samozřejmě Česká republika (520 vín), silně je zastoupeno také sousední Rakousko (46) a Slovensko (15). Nechybí ale vína např. z Moldávie, Kanady, USA, Jihoafrické republiky, Chile, Argentiny a dalších. Z hlediska kategorií jsou nejzastoupenější bílá vína (348 vzorků, zejména polosuchá a polosladká) a červená suchá (130 vzorků). Hodnoceny budou ale také ostatní kategorie vín, např. vína přírodně sladká, sekty, vína růžová atd.

Klíčovým faktorem jsou kvalitní degustátoři

Organizátoři Grand Prix Vinex věnovali výběru degustátorů velkou péči. Komise se budou účastnit degustátoři – držitelé evropských degustačních zkoušek dle ISO normy, kteří navíc prošli systémem následného proškolování degustátorů, které Národní vinařské centrum organizuje ve spolupráci s Mendelovou univerzitou.

Medaile budou udělovány dle dosaženého bodového hodnocení – bronzová medaile min. 80 bodů, stříbrná medaile min. 84 bodů, zlatá medaile min. 87 bodů, velká zlatá medaile min. 92 bodů. Organizátor se zavazuje neudělit více než 30 % medailí vzhledem k celkovému počtu přihlášených vín. Toto kriterium bude aplikováno v rámci jednotlivých kategorií.
Dále bude vyhodnocen „Champion", vítězové jednotlivých kategorií, nejlépe hodnocená kolekce vín a národní vítězové pro země, které přihlásily minimálně 10 vín.

Hodnocená vína bude moci veřejnost ochutnat 24.-25. května v rámci Mezinárodního vinařského veletrhu Vinex 2013 pavilonu A2 Brněnského výstaviště. Veletrh se uskuteční v novém termínu jako samostatná obchodní přehlídka vín v pavilonu A brněnského výstaviště. Kromě vín soutěže Grand Prix Vinex se v rámci tohoto veletrhu představí tuzemští i zahraniční vinaři se svojí aktuální nabídkou.

Grand Prix Vinex je tradiční prestižní mezinárodní soutěž vín, konaná při příležitosti mezinárodního vinařského veletrhu Vinex v Brně. Soutěž organizuje Národní vinařské centrum, o.p.s. ve spolupráci s Veletrhy Brno, a.s. a Svazem vinařů ČR. Záštitu nad soutěží přijal hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Organizaci soutěže podpořil Vinařský fond.

(red)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...