Novinky brněnských vinoték - duben 2013

Brno, 16. dubna 2013 - V regálech brněnských vinoték je již patrný příliv nových vín ročníku 2012. Vedle novinek s vyšším zbytkovým cukrem se objevilo i několik suchých vín, samozřejmostí je nástup vín růžových, pro které začíná nejpříhodnější období v roce. Mezi červenými vyniká Barolo DOCG z italské oblasti Piemonte.

Vinoteky-duben2013

Franco Fiorina Barolo 2005 DOCG - Franco FiorinaFranco Fiorina Barolo 2005 DOCG

Franco Fiorina
Itálie, Piemonte
1570 Kč (DEV)

Červené suché víno odrůdy Nebbiolo. Je charakteristické intenzivní a dominantní chutí. Vyniká celou řadou příchutí – od pikantního koření až k chuti ovoce. V ústech je plné a dobře strukturované, má výborný potenciál zralosti a představuje jakýsi ideální charakter regionu. Alkohol 14,5 %, teplota podávání 18–22 °C.

Vina Vilano Verdejo 2012 DO Rueda - Bodegas Vina VilanoViña Vilano Verdejo 2012 DO Rueda

Bodegas Vina Vilano
Španělsko, Rueda
219 Kč (BAS)

Víno odrůdy Verdejo. Barva je průzračně žlutá, s lesknoucími se zlatými tóny a kovově zelenkavými odrazy. Aroma ananasu s citronovým nádechem. V chuti fenykl a fíkovník. V ústech je vyvážené a svěží s jemnou delikátní hořčinkou v závěru. Obsah alkoholu 12,5 %.

Franco Fiorina Gavi 2011 DOCG - Franco FiorinFranco Fiorina Gavi 2011 DOCG

Franco Fiorina
Itálie, Piemonte
529 Kč (DEV)

Bílé víno pocházející z regionu Cortese. Vinná réva se pěstuje na strmých kopcích a vytvářejí bohatý charakter vína s ovocným aroma a slaměnou barvou se zelenými odlesky. Suché víno plné harmonické chuti. V hlavní roli suchá, příjemně hořká chuť. Je ideální na aperitiv, může se také podávat na osvěžení s rybími pokrmy. Alkohol 12 %, teplota podávání 7–10 °C.

Chardonnay 2011 pozdni sber barrique - Vinarstvi KristChardonnay 2011 pozdní sběr barrique

Vinařství Krist
Morava, Slovácká podoblast, Strážnice, Horní Hory
220 Kč (VVD)

Polosladké bílé víno s 25,0 g/l zbytkového cukru, 6,0 g/l kyselin a 12,5 % alkoholu. Vyzrálé plné víno s vůní vanilky a citrusového ovoce s příjemným medovým tónem. Chuť je velmi mohutná, kořenitá s nasládlou dochutí po sudu barrique. Archivace 4 až 6 let.

Merlot rose 2012 pozdni sber - Vinarstvi GotbergMerlot rosé 2012 pozdní sběr

Vinařství Gotberg
Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Svidrunk
220 Kč (KRA, OBE, PEC, ROZ)

Suché svěží růžové víno cabernetového typu světle oranžové barvy s výraznou vůní černého rybízu a lehkým nádechem lesních jahod. Ideální pro posezení přátel, kteří hledají příjemné a lehké víno na léto. Zbytkový cukr 7,0 g/l, kyseliny 6,5 g/l, alkohol 12,0 %.

Vina Vilano Roble 2011 DO Ribera del Duero - Bodegas Vina VilanoViña Vilano Roble 2011 DO Ribera del Duero

Bodegas Vina Vilano
Španělsko, Ribera del Duero
195 Kč (BAS)

Víno odrůdy Tempranillo. Obsah alkoholu 12,5 %, zrálo 5 měsíců v sudu. Barva je intenzivní, tmavě červená s fialovými odlesky. V chuti velmi plné, s tříslovinami a náznaky pepře. Krásné tóny kouřovinky s vanilkou, lesními plody a lékořicí. Najdeme zde i květinové tóny. V dochuti delikátní hořčinka.

Rulandské šedé 2011 výběr z cibéb - Vinařství LAHOFERRulandské šedé 2011 výběr z cibéb

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská podoblast, Vrbovec, Lampelberg
590 Kč / 0,375 l (MBV, PER, UAN, UZM, VGA, VUZ)

Plné extraktivní víno s intenzívní medově zlatou barvou a zlatavými odlesky, v jehož vůni jsou nasládlé minerální i ovocné tóny, bylinky, med, rozinky, jemnou pomerančovou kůru a vůni přezrálé hrušky. Chuť, v níž je cukr dokonale sladěný s kyselinkou, je pro tuto odrůdu typická – plná a extraktivní, se stopami medu, ovoce, kouře a jemného koření voňavých letních strání. V dochuti se objeví čerstvě upečený chleba s máslem a medem, rozpoznáte i dochuť sušeného ovoce. Při kombinaci s jídlem je vhodná třeba jemná paštika z husích jater, ryby nebo drůbež. Hodí se k dlouhodobé archivaci na 8 až 10 let.

Sylvánské zelené 2012 kabinet - Vinařství U KapličkySylvánské zelené 2012 kabinet

Vinařství U Kapličky
Morava, Velkopavlovická podoblast, Zaječí, Kalvárie
219 Kč (SON, VUK)

Bílé suché víno s 11,5 %alkoholu, 2,0 g/l zbytkového cukru a 5,3 g/l kyselin. Má zelenožlutý odstín barvy. Vůně je květnato citrusová, připomínající mandle a vyzrálé mango. Chuť koresponduje s vůní. Vhodné ke studené kuchyni, k smaženým rybím pokrmům. Teplota podávání 10–12 °C.

Bronzová medaile – Vitis Aurea Modra 2013 (Slovensko)
Bronzová medaile – Finger Lakes International Wine Competition 2013 (USA)

Tramín červený 2011 pozdní sběr - Vinařství Krist

Tramín červený 2011 pozdní sběr

Vinařství Krist
Morava, Slovácká podoblast, Nechvalín, Lovecký
220 Kč (VVD)

Polosuché bílé víno s 15,0 g/l zbytkového cukru, 5,5 g/l kyselin a 13,0 % alkoholu. Sytě zlatá barva. Vůně je velmi koncentrovaná a bohatá. Přináší kořenité tóny v kombinaci s květy růží. V chuti sušené ovoce a koření. Posléze následuje výrazná kořenitá chuť. Archivace 4 až 6 let.

Neuburské 2012 pozdní sběr - Vinařství LAHOFERNeuburské 2012 pozdní sběr

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská podoblast, Dobšice, U Hájku
175 Kč (MBV, PER, UAN, UZM, VGA, VUZ)

Polosladké víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky provází příjemná kořenitá vůně zvolna přecházející do tónů po grepu, žlutých melounech či medově nasládlém tropickém ovoci. V chuti ovocité víno se svěží kyselinkou připomíná v dochuti vyzrálé pomelo a čerstvý ananas. Harmonické, příjemně pitelné víno můžete podávat ke krémovým zeleninovým polévkám, přírodně upravenému hovězímu, telecí pečínce či jemným paštikám, chřestu, sladkovodním rybám nebo k sýrovým mísám. K archivaci doporučeno na 3–5 let.

Tramín červený 2012 výběr z hroznů - Vinařství LAHOFERTramín červený 2012 výběr z hroznů

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská podoblast, Dobšice, U Hájku
200 Kč (MBV, PER, UAN, UZM, VGA, VUZ)

Zlatozelenkavý polosladký tramín s jemně kořenitou vůní i chutí. Příznivci tohoto typu vína ocení výraznou a typickou vůni medu, čajových růží, zázvoru a liči, kterou v chuti provází svěží kyselinka a meruňkový džem. Harmonii podtrhuje příjemný zbytkový cukr v dochuti. Elegantní tramín si zaslouží důstojnou společnost; vychlazený na 9–10 °C k sladkým moučníkům, dobře se shodne s pikantní paštikou a husími nebo kachnímu játry či méně aromatickými sýry, perfektní je rovněž jako aperitiv či digestiv na závěr hostiny. Toto víno je vhodné k archivaci.

Rosé LAHOFER 2012 pozdní sběr - Vinařství LAHOFERRosé LAHOFER 2012 pozdní sběr

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská podoblast, Dyje, Babičák
165 Kč (MBV, PER, UAN, UZM, VGA, VUZ)

Módní, lehounké, sladké růžové víno s barvou světle meruňkových tónů je přesně takové, jaké by správné rosé mělo být – osvěžující, se slibnou škálou chutí a vůní. Díky odrůdě Zweigeltrebe se vyznačuje intenzivní vůní lesních malin, v chuti se projevuje jak výraznější kyselinka, tak příjemně nasládlá chuť rozmačkaných malin s cukrem a jogurtem. Po odrůdě Svatovavřinecké jsou v chuti patrné zajímavé tóny po jahodách. Rosé je příjemným společníkem pro odpolední setkání, vzhledem k nízkému obsahu alkoholu (8,5 %) se dá pít i v teplých letních dnech. Můžeme jej kombinovat s pizzou či těstovinovými saláty. Víno je doporučeno vychladit na 7–8 °C a vypít do dvou let.

Pinot noir 2011 výběr z bobulí - Vinařství Štěpán MaňákPinot noir 2011 výběr z bobulí

Vinařství Štěpán Maňák
Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Svidrunk
252 Kč (KRA, PER, UZM, VAV, VGA)

Červené polosladké víno zrálo 12 měsíců ve francouzských dubových sudech barrique.

Zlatá medaile – Vinařské Litoměřice 2013

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Více na Novinky brněnských vinoték

Dubnový přehled vinoték

BAS Bassta SON Vinotéka Sonneck
DEV DeVinis UAN U Andersena
KRA Kratochvílovci UZM Vinný sklep U Žíznivého mnicha
MBV Moravská banka vín VAV Vaše víno
OBE Oberland VGA Vinná Galerie
PEC Petit Cru VUK Vinotéka Vinařství U Kapličky
PER Vinotéka Perkmistr VUZ Vinotéka U Zoo
ROZ Rozverný hrozen VVD Vinotéky VÍNO & DESTILÁTY


Více v Přehledu brněnských vinoték


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...