V Nechorách chystají mezinárodní mistrovství ČR v sekání sektů

Brno/Nechory, 14. června 2012 - Osmý ročník Mezinárodního mistrovství České republiky v sekání sektů přivítá již tuto sobotu 16. června sklepní lokalita Nechory u Prušánek na Hodonínsku. Přestože nejvýznamnější sommelierská akce na Moravě začne až v sobotu dopoledne, již dnes je jasné, že překoná několik rekordů.

sekt-sampanske

Jelikož ke koloritu jižní Moravy neodmyslitelně patří vinné sklepy, uskuteční se vrcholné klání stejně jako v předchozích ročnících v areálu jednoho z největších – v areálu Vinných sklepů U Jeňoura a Hotelu Beatrice ve vyhlášené sklepní lokalitě Nechory u Prušánek.
Role moderátora se tradičně ujme trojnásobný mistr České republiky i Slovenska Moravský sommelier Libor Nazarčuk z Břeclavi.
O titul mistra ČR v sekání sektů přijede na jih Moravy bojovat sommelieři z České republiky a Slovenska a chybět nebudou ani ženy.

Vlastní soutěž bude netradiční v tom, že srovná především praktické dovednosti sommelierů, kteří se utkají ve dvou disciplínách - sekání sektu a servisu sektu. Návštěvníkům akce, která je již beznadějně vyprodána, tak předvedou, jak správně by jim měl být kvalitní sekt prezentován, vychlazen, otevřen, naléván… a také, jak netradičně lze sekty otevřít.

Atraktivnost soutěže zvyšuje fakt, že její výsledky se započítávají do dlouhodobého hodnocení o Sommeliera roku ČR, na základě, kterého bude vybrán reprezentant ČR pro sommelierské mistrovství světa i Evropy! I to přispělo k tomu, že na jih Moravy přijede kompletní tuzemská i slovenská sommelierská špička, která bude tvrdě bojovat o důležité body. To jen potvrzuje, že tato akce si vydobyla pozici největšího a nejdůležitějšího setkání sommelierů na Moravě.

Soutěž začne již neveřejným kvalifikačním kolem. To je povinné pro všechny s výjimkou finalistů předchozích ročníků, kteří mají automaticky zajištěn postup do semifinále. V kvalifikačním neveřejném kole čekají soutěžící stejné úkoly jako v semifinále, tedy klasický servis sektu (časový limit 4 minuty) a poté jeho otevření useknutím hrdla láhve šavlí nebo jinou sečnou zbraní.

V odpoledním, již veřejném semifinále, se představí maximálně osmnáct sommelierů podle uvážení poroty, která má pravomoc vyřadit kohokoliv z dalšího průběhu soutěže. Soutěžící nejprve předvede klasický servis sektu v časovém limitu 4 minuty (servis již neprovádí postupující z dopolední kvalifikace, kterým se započítává kvalifikační výkon, ale jen přímo nasazení semifinalisté!) a poté otevření 2 lahví sektu useknutím jejich hrdla šavlí nebo jinou sečnou zbraní, případně jiným předmětem, který mu schválí po předchozí domluvě před zahájením soutěže porota. Nejlepší soutěžící (minimálně 4 maximálně 6 - opět rozhodne porota) postoupí do večerního finále. Finalisté budou mít pětiminutový prostor na useknutí libovolného počtu láhví jakýmkoliv způsobem. Jediným limitem je použití minimálně dvou a maximálně 12 lahví!

Výkony bude hodnotit mezinárodní odborná porota a svého vítěze si zvolí také diváci. Pro nejlepší jsou připraveny velmi atraktivní ceny. Vítěz například získá originální pozlacenou šavli na sabrage (francouzský výraz pro sekání sektů) v hodnotě 10 000 Kč, roční pronájem kóje na víno v zámeckém sklepě v Břeclavi a mnoho dalšího, včetně důležitých bodů do dlouhodobého hodnocení nejlepších sommelierů. Hlavní cenou bude láhev sektu o objemu 18 litrů z vinařství Jan Petrák, což je největší láhev vyrobená kdy na území České republiky a bude zapsána jako první rekord do České knihy rekordů. Její cena se pohybuje kolem 30 tisíc korun.

Druhým vrcholem večera bude pokus o zápis do České knihy rekordů - dokonce je ohlášeno pokusů hned několik. Pod dohledem zástupců správce české databanky rekordů, Agentury Dobrý den, se pokusí co nejvíce sommelierů otevřít naráz láhev sektu, samozřejmě useknutím jejího hrdla. Dosavadní rekord je 34 osob. Dalším pokusem o rekord bude useknutí hrdla patnáctilitrové láhve sektu z vinařství Proqin Velké Němčice, což je největší láhev sektu, kterou kdy kdo v České republice usekl. Z této jediné láhve pak co nejvíce lidí ochutná sekt a pokusí se překonat loňský počet - 223 lidí a vytvořit tak další rekordní zápis.
Další rekord již padl, neboť v degustaci šumivých vín se představí neuvěřitelných 140 vzorků z 15 zemí. Tolik sektů se ještě nikdy v ČR na jednom místě nesešlo. Více na www.moravskysommelier.cz


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...