Rezlín, Cinifal i Šeřina. Historické odrůdy představují Vína brněnského podzemí

Brno, 11. dubna 2012 – Moravská banka vín představila v těchto dnech ojedinělou kolekci Vína brněnského podzemí. Kolekce vín složená z odrůd pěstovaných v minulosti na brněnských vinicích vychází z tradice pěstování vinné révy v Brně a okolí v období od 13. do 17. století. Kolekce se utvářela přibližně jeden rok za podpory Turistického informačního centra města Brna a ve spolupráci se znalcem brněnského podzemí Ing. Alešem Svobodou.

vina_brnenske_podzemi

„Věříme, že se ‚staronová' vína s připomínkou historie pěstování vín na Moravě stanou pěkným dárkem a vzpomínkou pro návštěvníky Brna," říká programová manažerka Turistického informačního centra města Brna Helena Huláková. Výroba, skladování a šenkování vína bylo jedním z hlavních důvodů vzniku a budování rozsáhlých sklepů, které dnes tvoří základ obnoveného a postupně zpřístupňovaného Brněnského podzemí.

Kolekce vín sestává z odrůd pěstovaných v minulosti na brněnských vinicích při zachování původních názvů. Viněty jednotlivých vín jsou doplněny dřevorytem prvního vyobrazení města Brna v historii z roku 1593 Janem Willenbergrem, pečetí s brněnským znakem od téhož autora a artefakty archeologických nálezů objevených při průzkumech brněnského podzemí.

Distribuci vín zajišťuje Moravská banka vín prostřednictvím svých prodejen, e-shopu, v prostorách Brněnského podzemí v Labyrintu pod Zelným trhem a v informačních centrech TIC. Cena jednotlivé lahve o obsahu 0,7 l zakoupené v distribučních místech TICmB je stanovena jednotně a činí 235,- Kč. Vína lze zakoupit též v kolekci obsahující všechna vína, tedy 6 lahví o objemu 0,7 l. Cena této kolekce činí 1.710 Kč.

Originální kolekce vín obsahuje tyto odrůdy:

REZLÍN – někdejší odrůda Rýnského ryzlinku (Ryzlink rýnský PS 2011). Víno s intenzivní zlatavou barvu s vysokou viskozitou. Svěží aroma lipového květu a citrusových plodů. Chuť je plná s krásnou medovostí a mineralitou daného terroir dokreslená příjemnou pikantní kyselinkou. Viněta s vyobrazením žetonu – pečetní žeton ze žlutého kovu; druhá polovina 18. století; objeven ve studni na Dominikánském náměstí.

BĚL – někdejší odrůda Rulandského šedého (Rulandské šedé VH 2010). Vůně je plná s tóny přezrálého ovoce, převážně rozinek. Chuť je lahodná, příjemně zakončená zbytkem cukru. Viněta s vyobrazením mince – stavovská mince – stříbrný 12- ti krejcar; vinná réva obepínající jehlan s nápisem VNIO TE STANTE VIREBO – stojíš- li se mnou, budu silný; ražena v Brně v roce 1620.

BRONIŠŤ – někdejší odrůda Tramínu červeného (Tramín červený VH 2010). Víno je jiskrně zlatavé barvy s výraznou viskozitou, vůně je čistá, intenzivní jemně kořenitá s nádechem červených růží. V chuti je bohaté, kořenité s příjemným zbytkovým cukrem a lahodnou kyselinkou. Víno má dlouhé a elegantní doznívání. Viněta s vyobrazením kružby – okenní kružba apsidy Královské kaple; rok vzniku 1297; umístěná v expozici Mincmistrovského sklepa na Dominikánském náměstí.

CINIFAL – někdejší odrůda Zweigeltrebe (Zweigeltrebe PS 2009). Víno má mohutnou barvu, ovocitou aromatiku a šťavnatou chuť, která příjemně zharmonizovala zráním v dřevěném sudu. Viněta s vyobrazením akvamanile – luxusní nádoba na vodu ve stylizované zvířecí podobě, sloužila k dolévání vody do vína; pálená hlína z poloviny 15. století; nalezena ve studni Mincmistrovského sklepa na Dominikánském náměstí.

ŠEŘINA – někdejší odrůda Frankovky (Frankovka PS 2009). Má mohutnou barvu, aroma červeného peckového ovoce a minerálně bohatou chuť, která příjemně zharmonizovala zráním v dubových sudech. Viněta s vyobrazením kachle – keramický komorový kachel s motivem vjezdu Krista do Jeruzaléma; konec 15. století; Zelný trh Brno.

MORAVÍNKA – někdejší odrůda růžového vína (Zweigeltrebe rosé PS 2011). Víno atraktivní růžové barvy, vůně a chuť lesních plodů s převahou malin a lesních jahod, lahodně zakulacená zbytkovým cukrem a osvěžená jemnou kyselinkou. Viněta s vyobrazením jezdce – fragment keramické sošky jezdce na koni; přelom 13. a 14. století; výška 15 cm; objevena ve studni na Dominikánském náměstí.

(red), foto: TIC Brno


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...