ÚOHS zastavil projekt chystané sociální karty

Brno/Praha, 13. října 2011 (MEDIAFAX) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil s ministerstvem práce a sociálních věcí správní řízení, a to kvůli pochybnostem, zda ministerstvo neporušilo zákon výběrovým řízením v souvislosti se sociální kartou. Vyplývá to z dopisu ÚOHS poslaném ČSSD, o kterém strana informovala ve čtvrtek. Na tendr antimonopolní úřad ČSSD poukázala.

kreditka

"Z obdržené dokumentace získal úřad pochybnosti o tom, zda zadavatel postupoval při zadávání uvedené veřejné zakázky podle zákona, a proto zahájil správní řízení z moci úřední," stojí v materiálu.

Úřad také ministerstvu zakázal uzavřít smlouvu na plnění dotyčné veřejné zakázky, "a to až do doby nabytí právní moci rozhodnutí, kterým bude správní řízení ukončeno," napsala dále ředitelka odboru veřejných zakázek ÚOHS Edita Štarhová.

"Rozhodnutí ÚHOS o zahájení řízení vnímám jako standardní postup, kdy úřad reagoval na dodaný podnět. Věřím, že antimonopolní úřad posvětí svým rozhodnutím stanovisko MPSV, a to, že při nulových nákladech na státní rozpočet nelze postupovat podle zákona o veřejných zakázkách. Proto jsme zvolili formu obchodní soutěže. Postup ÚOHS v této věci plně respektujeme," reagoval na zprávu ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Prostřednictvím karty sociálních systémů mají být vypláceny sociální dávky. Veřejnou obchodní soutěž na provozování karty vyhlásilo MPSV už 30. června 2011. Parlamentem přitom dosud nebyl přijat zákon, který kartu sociálních systémů zavádí.

"Sociální demokracie od samého začátku poukazovala na možné porušení zákona v této věci a zjevnou finanční nevýhodnost pro daňové poplatníky," uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Vítěz soutěže, tedy některá z přihlášených bank, bude prostřednictvím provozování karty disponovat značným finančním kapitálem. Za používání karty klientem si také bude moci účtovat poplatky. Stát tak podle ČSSD zprostředkuje bance zisk, který by bez oprávnění provozovat tuto kartu nenabyla.

"ČSSD je přesvědčena, že pokud se prokáže, že ministerstvo práce a sociálních věcí v čele s ministrem Drábkem porušilo v této závažné věci zákon, pak je další fungování Jaromíra Drábka v pozici ministra nepřijatelné a měl by na svou funkci okamžitě rezignovat," uzavřel Sobotka.

"Na osobní výpady pana Sobotky nebudu reagovat," řekl agentuře Mediafax ministr práce a sociálních věcí. "K žádnému protizákonnému jednání nedošlo ani dojít nemohlo. Předběžným opatřením se ministerstvu zakazuje uzavřít smlouvu a těžko se tak MPSV mohlo dopustit nějakého protiprávního jednání," dodal Drábek s tím, že předběžné opatření ÚOHS jeho rezort plně respektuje, byť se bude snažit o jeho zrušení.

MPSV bylo podle své mluvčí Viktorie Plívové informováno o zahájení šetření ve věci obchodní soutěže na dodavatele systému už 23. září. Veškeré podmínky jsou podle rezortu od samého zahájení obchodní soutěže, tedy od 30. 6. 2011, zveřejněny na webových stránkách resortu. Soutěž je plně transparentní a pod veřejnou kontrolou, je přesvědčené MPSV.

Libor Popela, Jan Kálal

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...