ÚOHS posoudil petici na podporu nákupu vlaků Railjet

Brno/Praha, 13. září 2011 (MEDIAFAX) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) obdržel 2. září 2011 petici na podporu nákupu vlaků Railjet, podepsáno bylo 630 signatářů. ÚOHS o tom informoval v úterý. Petice úřad vyzývala, aby v dané věci jednal s ohledem na časovou omezenost nabídky neodkladně a bez zbytečných průtahů. ÚOHS zakázal Českým drahám podepsat smlouvu na nákup 16 souprav Railjet od společnosti Siemens, 5. září ale správní řízení zrušil.

Ucetnictvi-pero-cifry

Na žádost signatářů, aby úřad přihlédl „k zájmům cestujících občanů, kteří mají právo co nejdříve cestovat na evropské úrovni a nikoli k obchodním zájmům společnosti s netransparentní kyperskou vlastnickou strukturou“, ÚOHS odpověděl, že je povinen postupovat podle zákona o veřejných zakázkách a je tak vyloučeno, aby přihlížel k individuálním zájmům fyzických či právnických osob.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vzal podanou petici na vědomí, avšak po posouzení jejího obsahu nezjistil žádné nové skutečnosti, které by mohly být podkladem pro vydání rozhodnutí,“ konstatoval předseda ÚOHS Petr Rafaj.

ÚOHS zahájil 11. července 2011 na návrh společnosti Škoda Transportation správní řízení o přezkoumání úkonů Českých drah. Ty zadaly veřejnou zakázku na dodávku 16 kusů jednotek pro dálkovou osobní dopravu formou jednacího řízení bez uveřejnění, a to na základě výzvy k jednání z 6. června 2011.

Libor Popela

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...