Husa na provázku otevře hrou Gadžové jdou do nebe

Brno, 27. května 2020 – Už tento pátek 29. května uvede Divadlo Husa na provázku na svém dvoře napjatě očekávanou open air premiéru kolektivně autorské inscenace v režii oceňovaného divadelníka a filmaře Jiřího Havelky Gadžové jdou do nebe s podtitulem Comedy Ghetto. Na přípravě tohoto netradičního česko-romského večera inspirovaného žánrem stand upu se podíleli jak provázkovští herci, tak osobnosti z řad Romů.

schody do nebe

„Velice jsme stáli o to, aby se do naší první sezony, zaměřené na lidi ocitající se často na periferii veřejného zájmu, promítlo téma česko-romského soužití. Zásadní pro nás přitom bylo, aby inscenace o něm vznikala v těsné spolupráci s romskými tvůrci, a to ideálně autorsko-kolektivní formou, což znamená: abychom do zkoušení nešli s předem hotovou hrou či koncepcí, ale pouze se zájmem jeden o druhého. Od začátku jsme tušili, že jde o ideální úkol pro Jiřího Havelku, a jen jsme doufali, že naši nabídku režírovat po několika letech opět v Brně přijme. Přijal a my jsme tomu nesmírně rádi," přibližuje dramaturg divadla Martin Sládeček.

Premiérou této česko-romské inscenace nechtějí tvůrci jen odpovídat na společenský nacionalismus a rasismus legitimizovaný v současnosti nejednou i ústy nejvyšších představitelů státu, ale především se pokoušejí prozkoumat stereotypy či předsudky, které v sobě více či méně vědomě máme zakořeněné všichni.

„Při práci s různými stereotypy, které si mohou tentokrát lidé do divadla přinášet, jsme se rozhodli vsadit na dva momenty: na osobní setkání s konkrétním člověkem a na humor. To nás záhy přivedlo k žánru stand upu, který kdysi vznikl právě z etnického napětí rostoucího v anglické a americké společnosti a má dlouhou tradici práce s nacionalismem, rasismem a různými společenskými tabu. Diváky proto nečeká inscenace v běžném slova smyslu, ale tak trochu jiný formát a doufáme, že hlavně příjemný společenský večer s živou hudbou," popisuje nečekané pojetí tématu dramaturg.

„Jsem velmi rád, že jsme se do toho nakonec pustili, protože jsem sám prošel dost nepříjemným zjištěním, kolik předsudečných nánosů si v sobě vlastně nesu a jak velké úsilí stojí je odbourat,“ doplňuje režisér inscenace Jiří Havelka a všem divákům bez rozdílu vzkazuje, „ať se přijdou smát všemu, za co se normálně stydí, a stydět za to, čemu se normálně smějí."

Open air premiéra inscenace proběhne pouze za příznivého počasí a pro omezený počet diváků 29. května 2020 v 19.00 na provázek.dvoře. Další reprízy se uskuteční tamtéž 30. 5., 11. 6. a 12. 6. V září se pak inscenace dočká premiéry v sále Divadla Husa na provázku, jemuž byla původně šita na míru.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...