Mňága a Žďorp se vrátí na Flédu s novou deskou

Brno, 30. ledna 2020 – Legendární uskupení Mňága a Ždorp se představí 16. dubna v Brně s oceňovanou nahrávkou Třecí plochy. Album je dokladem, že i po třech úspěšných dekádách se kapela z Valmezu posouvá vpřed. Nové písně vedou posluchače po neprozkoumaných cestách, přesto si skupina drží typickou náladu a poetiku. Na desce hostuje zpěvačka Jitka Andrášková a klávesista Milan Nytra, kteří vystoupí s Mňágou naživo i na Flédě. Vstupné je v prodeji na portálech Goout.cz a Smsticket.cz.

mnaga a zdorp fleda

Mňága a Žďorp vydala v pořadí již čtrnácté řadové album pod názvem Třecí plochy. „Je o vztazích mezi partnery. Tam jsou třecí plochy neustále. Ze začátku to bývá boží a pak se to dost často zkomplikuje,“ vysvětluje frontman Petr Fiala pro iReport. Nová nahrávka představuje pestrou dvanáctidílnou kolekci a těší se nadšenému přijetí. „Mňága a Žďorp prokazatelně chytá druhou mízu a sebevědomí. Hořkosladce depresivní svět textů Petra Fialy naplnily barevnější odstíny, energická tempa a výhybky k leckdy nečekaným žánrům i náladám,“ vyzdvihuje v recenzi Jan Vedral pro Aktuálně.cz.

Skupina, která si tvrdošíjně zakládá na živě instrumentované tvorbě, si na nové desce zopakovala úspěšnou spolupráci s producentem Milanem Cimfem. „Vím, že stačí dotáhnout písničky z naší strany co nejdál a pak mu je předat ke zpracování, naslouchat jeho radám, podržet si svou integritu a všechno dobře dopadne,“ komentuje ji Fiala. Na Třecích plochách se objevuje řada hostů. Mezi ty stálé, kteří s kapelou vystupují, patří bývalý člen skupiny Buty klávesák Milan Nytra a zpěvačka Jitka Andrášková. Na desce se objevil i Luboš Novotný z Druhé trávy nebo dechová sekce kapely Brass Avenue.

Mňága a Žďorp působí na české hudební scéně od roku 1983. Vznikla pod vedením zpěváka a kytaristy Petra Fialy a trvalo osm let, než z Valašského Meziříčí vyplula nenápadná nahrávka Made In Valmez. Jedno z vůbec nejlepších porevolučních alb odhalilo pro širší publikum kouzlo poetiky všednosti a zdravé lidskosti s hity jako Hodinový hotel, Písnička pro tebe nebo Klec v kleci. Od té doby kapela nahrála čtrnáct dlouhohrajících desek.

V posledních letech vydává Mňága na vlastním labelu Surikata Records. Členové kapely se tu starají o kompletní chod od nahrávání po distribuci desek. Na poslední tři alba dokonce uspořádali úspěšné fanouškovské sbírky. „Po těch třech kampaních už všichni ví, že držíme slovo. Nevykašleme se ani na loudaly, kteří si nedojdou na poštu balíček vyzvednout a pošleme jim ho znovu. Celé je to o důvěře,“ uzavírá Fiala.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...