Divadlo Polárka odehraje sto let republiky za sto minut

Brno, 24. října 2018 – Vejde se sto let republiky do sta minut na jednom jevišti? Svéráznou oslavu výročí Československa si na 28. října připravilo brněnské Divadlo Polárka. Ve sto minutách hudebně-divadelního happeningu se pokusí obsáhnout události každého jednotlivého roku republiky.

prvni republika divadlo

Nápad připomenout výročí republiky se zrodil v hlavě kapelníka Polárky Davida Smečky již téměř před rokem: „Za těch sto let se nestaly jen velké dějinné zvraty, ale taky spousta zdánlivých banalit, které utváří náš život. Třeba v roce 1928 se narodila moje babička, to je pro mě moc důležitá událost,” uvádí.

Stejně tak ústřední pětice herců si mezi sebe rozlosovala jednotlivé roky, ke kterým posléze dohledali nejrůznější informace. Z nich pak dramaturg Jan Cimr skládal scénář happeningu: „Pět herců tak bude v klíčových letech představovat třeba muže 28. října nebo hokejové mistry světa. Zároveň bude ale každý stát sám za sebe, představí, co se pro něj za těch sto let odehrálo důležitého.” Jediné ženské role, Republiky, se pak zhostí Alžběta Filipová. „Pro každou generaci znamenala Republika něco jiného, měli k ní jiný vztah. Víc už neprozradím,” uzavírá Cimr.

Sto let ve sto minutách je ovšem také od počátku především hudební projekt. Během představení bude hrát jednočlenná kapela Republic Jukebox, která zároveň doprovodí i následnou oslavu ve foyer - krom jiného zde skutečně najdete seznam stovky písniček, pianista Jan Laichman bude umět pro každý rok jednu. A je jen na vás, kterou si “pustíte”.

Projekt Sto let ve sto minutách uvede Polárka pouze ve dvou uvedeních, a to 28. a 30. října vždy v 17.30.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...