Festival EKOFILM představí 25 filmů, i z Ghany či Indie

Brno, 25. září 2018 – Více jak 2200 filmů z celého světa se přihlásilo do letošního 44. ročníku mezinárodního festivalu EKOFILM, který proběhne od 11. do 13. října v Brně. „Neskutečných 276 filmů bylo z indické produkce. Čeští tvůrci přihlásili třicet filmů, což je výrazně více než v loňském roce, ze Slovenska přišly snímky dva,“ shrnuje vedoucí dramaturg festivalu Petr Horák.

Film-policko klapka

Do tří soutěžních kategorií bylo vybráno 25 nejlepších filmů, nejvíce z nich je z české produkce, ale představí se například i filmy z Ghany, Ruska, USA nebo Indie.

V soutěžní sekci Krásy přírody letos bojuje osm snímků, které – až na jednu výjimku – pochází ze zahraniční produkce. „Jednotící linkou sekce jsou trochu překvapivě především filmy, které reflektují dopad činnosti člověka na přírodní ekosystémy. Ruský snímek Proti proudu se věnuje i v Česku aktuálnímu tématu výstavby velkých přehrad, tvůrci britského filmu Les se zase vydali mapovat konflikt ohledně těžby dřeva v polském Bělověžském pralese. Soutěžní film ze Spojených států s názvem Strážce se vyrovnává s úbytkem správců deštného pralesa, český zástupce Krajina v tísni režiséra Petra Jančárka pak poukazuje na nezdravý stav české krajiny v souvislosti se suchem i povodněmi,“ představuje program Petr Horák.

V sekci Středoevropských filmů najdeme sedm soutěžních filmů, z toho dva německé filmy, jeden ze slovenské a italské produkce a zbývající z ČR. „Výběru dominuje netradiční a emotivní pohled na zvířata. Ať už to jsou lososi v deštném pralese Britské Kolumbie, rodina arktických vlků z nejsevernější části Kanady, pomalu mizící divoká africká fauna nebo termiti a doma chovaná miniprasátka,“ poodkrývá letošní výběr Horák.

V Sekci krátkých filmů se mohou diváci bavit desítkou rozmanitých filmů s ekologickou tématikou. Kraťasy se často obejdou bez dialogu a pracují jen s vizuálním vnímáním. Nechybí experimentální vize o světě popíračů globálního oteplování technikou „stop motion“, obrazově působivé snímky o podvodním světě českých přehrad a rybníků nebo meditativně laděné tuzemské snímky Vlnění a Třešňový strom.

Soutěžní filmy bude hodnotit porota, ve které zasednou české i zahraniční osobnosti nejen z filmové branže. „Mezi nejzajímavější hosty bude patřit izraelská filmová producentka a laureátka Ceny izraelské filmové akademie Yael Perlov a jeden z nejznámějších polských fotografů krajiny Maciej Duczyński. Duczyńského fotografie budou před i během festivalu zdobit prostor před kinem Scala,“ pochvaluje si prezident festivalu Ladislav Miko, který bude zasedání poroty předsedat.

Kromě nich roli porotců letos přijal dokumentarista a kameraman Martin Čech, režisérka a kameramanka Olga Špátová a lektorka Blažena Hušková. „Původně ohlášený autor světoznámého bestselleru Budiž voda Seth Siegel se nakonec z osobní účasti na festivalu bohužel musel omluvit. Ale velmi rád je součástí poroty alespoň na dálku, takže i on soutěžní filmy letos hodnotí a s kolegy porotci určí vítěze,“ vysvětluje tisková mluvčí Ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...